EU:n ulkoministerit harkitsevat "henkilö- ja alakohtaisia" uusia pakotteita Venäjälle

Liikekannallepanon vastustajia mielenosoituksissa Venäjällä, tässä viimeisimmät videot 2:11
Venäjällä liikekannallepanoa on vastustettu mielenosoituksissa.

Uusien rajoitustoimien joukossa olisi niin henkilökohtaisia kuin alakohtaisia pakotteita, kertoo unionin ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell. Lopullinen päätös tehtäisiin virallisessa istunnossa.

Ulkoministerit olivat kokoontuneet ylimääräiseen kokoukseen sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi liikekannallepanosta, joka koskee noin 300 000:ta reserviläistä.

– Me selvitämme, otamme käyttöön, uusia rajoitustoimia, sekä henkilökohtaisia että alakohtaisia, Borrell sanoi toimittajille kokouksen jälkeen.

Hänen mukaansa lopullinen päätös mahdollisista uusista pakotteista tulee kuitenkin tehdä virallisessa istunnossa.

Borrell avasi ministerien suunnitelmia myös hänen Twitter-tililleen tehdyssä julkaisussa. Hän kertoi ministerien päättäneen pyrkivänsä liittolaistensa kanssa koordinoiden tuomaan pöydälle uusia rajoitustoimia Venäjää vastaan niin pian kuin mahdollista.

– Ukraina käyttää laillista oikeuttaan puolustaa itseään Venäjän hyökkäystä vastaan saadakseen takaisin täyden hallinnan omasta alueestaan, Borrell jatkaa.

Lisäksi hän sanoo Ukrainalla olevan oikeus vapauttaa miehitettyjä alueita maan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Haavisto: Tuomitsemme viimeisimmän kärjistymisen

Kokouksen antia avattiin lyhyesti myös Ulkoministeriö Twitter-tilillä.

– Tuomitsemme viimeisimmän kärjistymisen Venäjän Ukrainaan tekemässä hyökkäyksessä, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo tviitissä.

– Suomi seisoo vankasti EU:n toimien takana ja jatkaa Ukrainan tukemista, hän jatkoi.

Ministerit keskustelivat Ukrainan tilanteesta Haaviston mukaan maan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi ennen ulkoministerien kokousta uutiskanava CNN:n haastattelussa Putinin puheen vaativan sitä, että EU keskustelee uusista pakotteista.

Borrell puolestaan arvioi jo ennen kokousta kysymyksen pakotteista olevan pöydällä. Lisäksi hän kommentoi Putinin puheessaan esittämää verhottua uhkausta mahdollisesta ydinaseiden käytöstä.

– Ydinaseilla uhkaaminen muodostaa todellisen vaaran koko maailmalle, ja kansainvälisen yhteisön on reagoitava tämän uhan edessä. Putin yrittää pelotella Ukrainaa ja kaikkia sitä tukevia maita. Hän tulee epäonnistumaan, Borrell vakuutti.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat