EU ei kyennyt sopimaan Albanian-avusta

EU:n ulkoministerit eivät päässeet tänään yksimielisyyteen toimintatavasta, jolla EU:n apu Albaniaan voitaisiin toimittaa turvallisesti perille. Brysselissä pidetty kokous epäonnistui yrityksessään muovata yhteinen päätöslauselma asiasta.

EU:n suurista jäsenmaista erityisesti Iso-Britannia ja Saksa vastustivat sotilaallisten joukkojen lähettämistä suojaamaan avustusoperaatiota.

Erimielisyyttä oli myös puheenjohtajamaan Hollannin esityksestä, jonka mukaan hankkeen johto tulisi antaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestölle Etyjille.

Italia ja Ranska ovat alustavasti antaneet ymmärtää, että ne voisivat lähettää rajoitetusti joukkojaan Albanian puolelle pitämään yllä järjestystä. Mistään EU:n nimissä toteutettavasta yhteisestä hankkeesta ei tehty päätöstä.

EU:n ulkoministerit sopivat viikko sitten alustavasti Hollannin Apeldoornissa, että Albaniaan pyritään lähettämään siviileistä, poliiseista ja sotilaista koostuva avustusjoukko. Sen toiminnan turvallisuuden takaaminen on kuitenkin osoittautunut hyvin visaiseksi päätökseksi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat