EU aloittaa tutkinnan Bayerin Monsanto-kaupasta

EU-komissio aloittaa tutkinnan saksalaisen Bayer-yhtiön havittelemasta Monsanto-kaupasta. Komissio on huolissaan siitä, että amerikkalaisen siemen- ja tuholaismyrkkyvalmistajan päätyminen saksalaisen kemianjätin omistukseen heikentäisi kilpailua siemen- ja myrkkymarkkinoilla.

– Meidän täytyy varmistaa tehokas kilpailu, jotta maanviljelijöille on tarjolla innovatiivisia tuotteita ja hyvää laatua kilpailukykyiseen hintaan, EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoo.

Suunnitellun 56 miljardin euron kaupan myötä siemen- ja tuholaismyrkkymarkkinoille syntyisi noin 140 000 työntekijän jättiyritys, joka olisi alallaan maailman suurin.

Bayer lupaa tehdä läheistä ja rakentavaa yhteistyötä EU:n kilpailuviranomaisten kanssa. Yhtiön mukaan Monsanto-kauppa olisi hyödyllinen sekä maanviljelijöiden että kuluttajien kannalta.

Kansalaisjärjestö Avaaz toivotti EU-komission tutkinnan tervetulleeksi. Monsanto on ollut kansalaisjärjestöjen kritiikin kohteena muun muassa geenimuuntelun takia.

– Yksi meidän ruokaamme kontrolloiva yrityshirviö olisi huono idea maanviljelijöille ja muille ihmisille kaikkialla maailmassa, Avaaz-järjestön Nick Flynn sanoi.

EU-komission mukaan Bayerilla ja Monsantolla on suuria markkinaosuuksia monien eri kasvien siementen markkinoilla. Myös rikkakasvimyrkkyjen markkinoilla molemmilla yhtiöillä on vahva jalansija.

Monsanto valmistaa muun muassa Roundup-nimellä tunnettua rikkakasvimyrkkyä, joka sisältää glyfosaattia. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että glyfosaatti altistaa todennäköisesti syövälle.

Komission mukaan se julkistaa päätöksensä kaupasta viimeistään tammikuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat