Mainos

EU aloittaa tutkinnan Bayerin Monsanto-kaupasta

EU-komissio aloittaa tutkinnan saksalaisen Bayer-yhtiön havittelemasta Monsanto-kaupasta. Komissio on huolissaan siitä, että amerikkalaisen siemen- ja tuholaismyrkkyvalmistajan päätyminen saksalaisen kemianjätin omistukseen heikentäisi kilpailua siemen- ja myrkkymarkkinoilla.

– Meidän täytyy varmistaa tehokas kilpailu, jotta maanviljelijöille on tarjolla innovatiivisia tuotteita ja hyvää laatua kilpailukykyiseen hintaan, EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoo.

Suunnitellun 56 miljardin euron kaupan myötä siemen- ja tuholaismyrkkymarkkinoille syntyisi noin 140 000 työntekijän jättiyritys, joka olisi alallaan maailman suurin.

Bayer lupaa tehdä läheistä ja rakentavaa yhteistyötä EU:n kilpailuviranomaisten kanssa. Yhtiön mukaan Monsanto-kauppa olisi hyödyllinen sekä maanviljelijöiden että kuluttajien kannalta.

Kansalaisjärjestö Avaaz toivotti EU-komission tutkinnan tervetulleeksi. Monsanto on ollut kansalaisjärjestöjen kritiikin kohteena muun muassa geenimuuntelun takia.

– Yksi meidän ruokaamme kontrolloiva yrityshirviö olisi huono idea maanviljelijöille ja muille ihmisille kaikkialla maailmassa, Avaaz-järjestön Nick Flynn sanoi.

EU-komission mukaan Bayerilla ja Monsantolla on suuria markkinaosuuksia monien eri kasvien siementen markkinoilla. Myös rikkakasvimyrkkyjen markkinoilla molemmilla yhtiöillä on vahva jalansija.

Monsanto valmistaa muun muassa Roundup-nimellä tunnettua rikkakasvimyrkkyä, joka sisältää glyfosaattia. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että glyfosaatti altistaa todennäköisesti syövälle.

Komission mukaan se julkistaa päätöksensä kaupasta viimeistään tammikuun alussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.