Mainos

EU-parlamentti kieltäisi tunnetun rikkamyrkyn

Euroopan parlamentti otti tiistaina etunojaa rikkakasvien torjunta-aineen glyfosaatin kohtalon arvioinnissa. Mepit vaativat, että glyfosaatti kielletään kokonaan terveyshuolien takia.

Kotitalouksien käytössä myyntiä pitäisi parlamentin mukaan rajoittaa heti ja maatalouskäytössä vuoden 2022 joulukuuhun mennessä.

EU-maiden odotetaan äänestävän aineen myyntiluvan jatkosta keskiviikkona. Glyfosaatin nykyinen hyväksyntä on umpeutumassa vuoden lopulla.

Komissio esitti alun perin, että kiistanalaisen rikkamyrkyn myyntilupaa jatkettaisiin kymmenellä vuodella. Parlamentilla ei ole asiassa päätösvaltaa, mutta sen kanta patistaa jäsenmaita.

Glyfosaatin on epäilty aiheuttavan syöpää, minkä takia sen myyntiluvan jatko on herättänyt voimakkaita tunteita.

EU:n Helsingissä toimiva kemikaalivirasto julkaisi maaliskuussa oman arvionsa, jonka mukaan aineen ei ole todettu kasvattavan syövän riskiä ihmisillä. Myös muun muassa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on päätynyt samalle kannalle. Sen sijaan kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla.

Yli miljoona ihmistä on allekirjoittanut eurooppalaisen kansalaisaloitteen, jolla vaaditaan rikkakasvien torjunta-aineiden kieltoa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.