Etyj-edustaja Pia Kauma: Isis-alueilta palaavat saatettava oikeuden eteen – "He tiesivät tai heidän olisi pitänyt tietää, mihin lähtivät"

Kansanedustaja Pia Kauman (kok.) mielestä Isisin hallussa olleilta alueilta palaavat pitäisi saattaa oikeuden eteen.

Kauma on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen. Hän puhui aiheesta poliittisen komitean kokouksessa lauantai-iltana, kun komitea keskusteli konfliktialueilta palaaviin vierastaistelijoihin liittyvistä haasteista.

Kauma uskoo, että Syyriaan lähteneet ja sittemmin al-Holin pakolaisleirille päätyneet naiset tiesivät, minne lähtivät.

– Emme tiedä, ovatko Isis-vaimot syyllistyneet itse rikoksiin tai myötävaikuttaneet niihin. Mutta se, mikä tiedetään varmasti on, että he tiesivät tai heidän olisi pitänyt tietää, mihin lähtivät miehiään seuratessaan, Kauma sanoo tiedotteessa.

Tuomioistuimen perustaminen esillä jo aiemmin

Kauma väläyttää myös kansainvälisen tuomioistuimen perustamista. Samaa ovat ehdottaneet useat muutkin suomalaiset ja ulkomaalaiset poliitikot.

Kansainvälisen tuomioistuimen perustamisesta on keskusteltu esimerkiksi EU:n sisäministerikokouksessa kesäkuussa. Kokouksen yhteydessä Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kertoi toimittajille, että EU-maiden joukossa on vahvaa poliittista tahtoa viedä asiaa eteenpäin. Tuomioistuinta koskevat yksityiskohdat olivat hänen mukaansa vielä auki ja keskustelu jatkumassa.

Tuomioistuimen perustamista ja näytön hankkimista mahdollisista rikoksista on yleisesti pidetty hankalana.

Kauman mukaan vähimmäisvaatimuksena alueilta paluulle olisi velvollisuus yhteistyöhön viranomaisten kanssa, jotta suunnitteilla olevat terrori-iskut voidaan estää ja aiempia selvittää.

– Kumman oikeudet ovat tärkeämmät, niidenkö, jotka vapaaehtoisesti jättivät kotimaansa ja lähtivät tukemaan islamilaista valtiota? Vai tavallisten kansalaisten oikeus turvallisuuteen, jonka leireiltä palaavat mahdolliset terroristit voivat vaarantaa? Kauma kysyy.

Lue myös:

    Uusimmat