Eturauhasen liikakasvu oireilee eri tavoin – näin tutkitaan ja hoidetaan

Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Tällä kertaa haluttiin tietää virtsaamisvaikeuksien syistä ja erityisesti yhdestä niiden aiheuttajasta, eturauhasen liikakasvusta. Alla Kiminkisen vastaus.

Eturauhanen (prostata) sijaitsee nimensä veroisesti edessä virtsarakon alapuolella ja virtsaputki kulkee sen läpi. Se tuottaa prostataspesifistä antigeeniä (PSA), jota käytetään mittarina, joskin aika huonona sellaisena, eturauhasen sairauksissa. Eturauhassolut lisääntyvät miehen ikääntyessä, joten eturauhasella on taipumus kasvaa ja samalla PSA-arvoilla kohota.

Kun eturauhanen vanhemmiten kasvaa, se alkaa painaa rakon pohjaa, häiritä rakkoa tyhjentävien lihasten toimintaa ja ahtauttaa sen läpi kulkevaa virtsaputkea. Lähes kaikilla eturauhanen kasvaa, ja lähes puolet miehistä saa siitä koituvia kiusallisia oireita. Virallinen nimi vaivalle on hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu.

Kun putki jää nalkkiin, luonnollisesti virtaus sen läpi heikkenee. Virtsaa pitää tarpeillaan vartoa, suihku ei lennä enää iloisesti paimenpojan yli eikä vastatuuleen pidä mennä ruikkimaan, virtsan lennättämiseksi pitää ponnistella, suihku saattaa pätkiä ja voi jäädä tunne siitä, ettei rakko tyhjene kokonaan.

Ääritilanteessa voi tulla kupla otsaan – suoranainen virtsaumpi, jolloin tulee kiire päivystykseen. Tyypillisimmillään tämä seuraa hilpeän ja kostean illanvieton kuhjeessa, sillä alkoholi tunnetusti lisää virtsan eritystä.

Kun pato on putkessa paikoillaan, rakko ei siis välttämättä tyhjene kunnolla, mistä voi seurata miehilläkin virtsatietulehdus. Jos pato on tosi tiukka, virtsarakon paine leviää virtsanjohtimia pitkin munuaisiin saakka, jolloin pitkään jatkuneessa tapauksessa munuaisten toiminta häiriintyy.

Tämä tilanne saattaa kehittyä hyvinkin salakavalasti. Virtsalla pitää käydä usein etenkin yöaikaan, jolloin muutenkin virtsaneritys lisääntyy fysiologisesti. Kiusallinen oire on virtsaamispakon tunne ja suoranainen virtsan karkaaminen. Silloin tulee virtsaamista ajatellessa hillitön virtsaamisen tarve, jota voi olla mahdotonta pidätellä.

Miten lääkäri tutkii?

Kun eturauhasen oireet ovat elämää liikaa haittaavia, on syytä poiketa lääkäriin. Ymmärtäväissävyisen keskustelun jälkeen lääkäri vetää rukkasen dominoivaan käteensä ja sipaisee rasvaa etusormeensa, minkä jälkeen hän työntää sormen varovasti potilaan peräsuoleen. Tämä tuseeraukseksi kutsuttu tutkimus kuuluu aina jokaisen virtsavaivoja valittavan miehen perustutkimuksiin. Jos sitä ei tehdä, tutkiminen on väärin suoritettu! Lääkäri siis tunnustelee eturauhasta: onko siinä kiinteyttä, kyhmyjä, onko se suurentunut vai peräti arka. 

Hoitoon erilaisia lääkkeitä

Liikakasvua hoidetaan pääsääntöisesti lääkkein. Jos eturauhanen ei ole kovin suuri, käytetään alfasalpaajia, jotka avaavat rakon kaulaa ja rentouttavat alueen ja virtsaputken lihaksistoa. Teho saadaan nopeasti, ja se kestää vuosia. Haittoina saattaa esiintyä huimausta erityisesti pystyyn noustessa sekä siemensyöksyn poisjääntiä. Tämä on alfutsosiinilla harvinaisempaa kuin tamsulosiinilla.

Kun eturauhasen koko alkaa dominoida, on järkevää käyttää eturauhasta pienentävää lääkitystä (finasteridi, dutasteridi). Eturauhanen ei yhdessä yössä pienene, joten vastetta pitää odotella puolisenkin vuotta.

Lääkkeet ovat hyvin siedettyjä, mutta 5–19 prosentilla käyttäjistä voi esiintyä libidon heikkenemistä, ejakulaatio- ja erektiohäiriöitä.

Merkkinä eturauhasen pienenemisestä PSA laskee noin 50 prosenttia. Se ei tee eturauhasen seurantaa vaikeammaksi, lääkäriin täytyy vain ottaa se huomioon.

Hyvin yleisesti käytetään molempia lääkkeitä samanaikaisesti, jolloin tehoa saadaan nopeammin. Markkinoilla on myös yhteisvalmiste.

Yksi vaihtoehto lievemmissä ja keskivaikeissa tapauksissa on pitkävaikutteinen erektiohäiriölääke. Sen käyttö kustantaa melkoisesti, mutta auttaa siis myös korren vahvistamisessa.

Mikäli tiheävirtsaisuus on hankalaa kahdesta lääkkeestä huolimatta ja rakko kuitenkin riittävästi tyhjenee, on mahdollista lisätä löylyä vielä yhdellä valmisteella, jonka vaikuttava aine on mirabegroni. Se rentouttaa rakkoa sitä laajentaen. Olen saanut tällä valmisteella paljon tyytyväisiä potilaita.

Eikö lääkehoito auta?

Mikäli lääkkeet eivät lopultakaan tuo riittävää helpotusta, on siirryttävä urologille ja tartuttava kirurgiseen hoitoon. Puhutaan klassisesta eturauhasen höyläysleikkauksesta, joka sekin on kehittynyt.

Leikkaus tehdään virtsaputken kautta eturauhasta pienentämällä. Siitä seuraa usein siemennesteen virtaaminen rakkoon päin orgasmin yhteydessä.

Joskus voidaan poistaa koko eturauhanen silloin, jos se on kovin suuri. Laseria ja mikroaaltohoitoakin käytetään, mutta niistä puuttuvat pitkäaikaistulokset.

Lue myös:

    Uusimmat