Hallitus pyrkii parantamaan turkiseläinten hyvinvointia laatukriteeristöllä – "Suomessa on elinkeinovapaus"

Oikeutta eläimille: Nämä kuvat paljastavat laiminlyönnit turkistarhoilla 0:46
Katso myös: Oikeutta eläimille: Nämä kuvat paljastavat laiminlyönnit turkistarhoilla

Opposition kysymykset turkistarhauksen kieltämisestä eivät saaneet vastakaikua. Ministeri Sari Essayah kertoi pitävänsä hyvinä hallitusohjelman kirjauksia.

Hallitus on aikeissa laatia turkisalan kanssa laatukriteeristön ja viedä sitä kautta eläinten hyvinvointia eteenpäin, kertoi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) hallituksen kyselytunnilla.

– Ja myöskin pitää huolta siitä, että (eläinten) olosuhteet ovat hyvät, Essayah jatkoi.

Laatukriteeristö, kuten myös turkiselinkeinon erityispiirteiden tunnistaminen, on mainittu jo hallitusohjelmassa. Essayah kertoi itse pitävänsä kirjauksia hyvinä.

Ministerin mukaan lintuinfluenssan torjuminen on tällä hetkellä tärkeää ja tilanne on vakava, koska tautia on havaittu turkistarhoilla.

– On eri asia keskustella turkiselinkeinon tulevaisuudesta ja siitä, millä tavalla turkiselinkeino Suomessa mahdollisesti jatkuu, Essayah huomautti.

Hän korosti lisäksi, että Suomessa on elinkeinovapaus.

– Ajattelen niin, että ennen kaikkea myös kuluttajat pystyvät vaikuttamaan omilla valinnoillaan siihen, millä tavalla meillä eri elinkeinot pärjäävät.

Essayh vastasi kyselytunnilla vihreiden Tiina Elon ja vasemmistoliiton Veronika Honkasalon kysymyksiin siitä, aikooko hallitus edistää turkistarhauksen hallittua alasajoa.

Turkistarhauksesta keskustellaan eduskunnassa myös lähikuukausina, sillä turkistarhauksen kieltämistä ajava kansalaisaloite sai maanantaina täyteen eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta. Määrä täyttyi alle vuorokaudessa. Aloitteessa ehdotetaan, että siirtymä turkistarhattomaan Suomeen toteutetaan laatimalla kansallinen suunnitelma turkistuotannon lakkauttamiseksi kohtuullisella siirtymäajalla.

Lue myös:

    Uusimmat