Etsitkö sporttista joululahjaa? Tässä ovat parhaat aktiivisuusmittarit

Aktiivisuusmittari on viime joulun tavoin monen suomalaisen lahjalistalla. Teknavi arvioi kolme markkinoiden suosituimpiin lukeutuvaa aktivisuusmittaria.

Fitbit Charge
Hinta noin 125 €

Fitbit Chargen näyttö on pieni, mutta sen käytettävyys on silti hyvä. Pienestä koostaan huolimatta näyttö on tarpeeksi tarkka. Esimerkiksi Polar Loopiin verrattuna Chargen näyttö on kuitenkin halvan näköinen, eikä ranneke näytä ranteessa yhtä hyvältä.

Rannekkeen sivussa on pieni näppäin, jota painelemalla voi selata ajan, askelmäärän, kävellyn matkan, kalorinkulutuksen ja kiivettyjen portaiden lukumäärän välillä. Näytön kosketus tuo näkyviin jonkin näistä toiminnoista. Valinta tehdään Fitbitin mobiilisovelluksessa. Ikävä kyllä vesipedot joutuvat riisumaan rannekkeen, sillä laite ei kestä vettä.

Näppäimen pitkä painallus aktivoi harjoitusmoodin. Sen myötä ranneke seuraa yksittäisen harjoituksen kuten juoksulenkin askelmäärää. Sydämen syketietoja ei kuitenkaan saa mitenkään rannekkeen näytölle, eikä laite tunnista niitä muutenkaan.

Fitbitin rannekkeen materiaali on miellyttävä. Muotoilullisesti Charge ei ole luksustuote, eikä se erotu massasta. Toisaalta muotoilu ei myöskään ärsytä silmää.

Garmin Vivofit 2
Hinta noin 90 €

Garmin on tunnettu paitsi urheilukelloistaan, myös aktiivisuusrannekkeista. Vivofitin erikoisuutena on rannekkeen antama päivätavoite. Mittari seuraa edistymistä ja motivoi näin liikkumaan.

Ulkoisesti Vivofit 2 ei ole muotoilun riemuvoitto. Ranneke tuntuu melko halvalta, mutta ajaa hyvin asiansa. Ennen kaikkea ranneke tuntuu kestävältä, mikä on hyvä asia. Rannekkeen saa irroitettua varsinaisesta keskusyksiköstä, minkä ansiosta sen voi vaihtaa Garminin myymiin muihin rannekemalleihin.

Aktiivisuusmittarin näytössä on taustavalo, joka puuttui Vivofitin ensimmäisestä malliversiosta. Se lisää käyttömukavuutta hämärässä.

Mittarissa ei ole kiinteää akkua, vaan se käyttää hieman yllättäen kahta vaihdettavaa paristoa. Etuna on se, ettei ranneketta tarvitse ladata. Valmistaja lupaa pattereille vuoden käyttöiän.

Vivofitin etuna käyttäjän kannalta on myös vesitiiviys. Laite kestää upotuksen jopa 50 metriin. Miinuksena on oman gps-paikannuksen puuttuminen. Ratkaisulla on tavoiteltu luultavasti patterien virran säästöä. Tästä huolimatta Garmin mittaa matkan hämmästyttävän tarkasti askelten perusteella.

Vivofit tukee sykkeenmittausta ANT+ -tekniikalla. Ominaisuudesta kiinnostuneen käyttäjän on hankittava Vivofitin bundle-pakkaus, jossa vyö tulee mukana, tai ostettava vyö erikseen. Vivofit toimii kaikkien valmistajien ANT+ -sykevöillä.

Rannekkeen tallentamia tietoja ja henkilökohtaisia tavoitteita seurataan Garminin omalla Connect -mobiilisovelluksella (iOS ja Android). Tietojen synkronointi onnistuu kellon nappia painamalla, kunhan älypuhelin tai tietokone on bluetooth-yhteyden etäisyydellä. Connect-sovelluksen käyttö ei ole pakollista, mutta se tuo paljon lisähyötyjä esimerkiksi unen laatua tarkkailevalle. Lisäksi Connectiin voi tuoda juoksutietoja gps-kellosta.

Kuten muutkin aktiivisuusmittarit, Vivofit kannustaa liikkumaan kun käyttäjä on ollut liian pitkään paikallaan. Rannekkeen näyttöön ilmestyy tällöin palkki, joka poistuu kun käyttäjä on aktivoitunut riittävästi. Palkki varoittaa liikkumattomuudesta myös äänimerkillä.

Vivofitin ensimmäisessä versiossa harjoitusta ei voinut käynnistää ilman rannekkeeseen liitettyä sykevyötä. Kakkosversiossa puute on korjattu.

Polar Loop 2
Hinta noin 110 €

Polar on maailman ensimmäisiä yrityksiä, jotka iskivät kiinni sykkeen mittaamiseen. Voisi siis kuvitella, että Polar olisi yksi johtavista valmistajista myös aktiivisuusrannekemarkkinoilla. Polarin ranneke on fyysisesti pysynyt lähes samanlaisena ensimmäisestä versiosta lähtien, mutta siihen on tuotu uusia ominaisuuksia ohjelmistopäivityksillä. Jälkikäteen rannekkeeseen on tuotu askeliin perustuva matkan mittaus sekä unen laadun mittaus.

Loopin näyttö teksti on isokokoista, mutta luettavuus voisi olla parempi. Suurempi ongelma on näytön käyttö. Toimintoja selataan painamalla pientä, rannekkeen väristä painiketta, jonka kosketustuntuma ei ole paras mahdollinen. Välillä näyttöä on vaikea saada aktivoitua ja joskus se aktivoituu liian helposti esimerkiksi vesipisarasta.

Loop näyttää kellonajan, askelmäärän, askelmäärän muutettuna matkan pituudeksi, kulutetut kalorit sekä päivittäisen aktiivisuuden vaakapalkilla. Käyttäjä voi tarkkailla aktiivisuuttaan Polar Flow -nettipäiväkirjasta, joka näyttää päivittäisen aktiivisuuden havainnollisella vaakapalkilla. Palvelu tallentaa myös yksittäiset harjoitukset ja helpottaa oman kunnon edistymisen seuraamista. Hyödyllinen lisä on sykealueen näyttö. Näin käyttäjä voi tarkkailla, mitä kunnon osa-aluetta hän harjoittaa. Tämä toiminto vaatii sykevyön liittämistä Loop-rannekkeeseen bluetoothilla. Harjoitus (sykkeen mittaus) käynnistyy automaattisesti, kun vyö paritetaan tai asennetaan ja loppuu, kun vyö irrotetaan. Loop toimii bluetooth smart -teknologiaa tukevan sykevyön kanssa.

Loop auttaa kilpailevien tuotteiden tavoin unen laadun tarkkailussa. Testikäytössä ominaisuus ei kuitenkaan toiminut odotetulla tavalla. Kohtuullisen hyvin nukutun yön jälkeen mobiilisovellus väitti, että levollista unta olisi kertynyt vain alle kolme tuntia.

Loopia saa ladata pari kertaa viikossa, mutta onneksi lataus kestää alle tunnin. Ranneke varoittaa, kun virtaa on jäljellä 10 prosenttia. Sykevyön käyttö lyhentää akun kestoa.

Joitakin käyttäjiä saattaa häiritä se, että ranneke on synkronoitava säännöllisin väliajoin tietokoneen kanssa. Rannekkeen omaan muistiin ei mahdu aktiivisuustietoja kovin pitkältä ajalta.

Erikoismaininnan Loop ansaitsee mobiilisovelluksestaan. Polar Flow on erittäin selkeä ja helppokäyttöinen. Sovellus kertoo selkein kuvin, kuinka paljon päivään on mahtunut istumista, seisomista tai lepäilyä. Päivän aktiivisuustavoitteen seuranta on helppoa ja sovellus myös opastaa, miten tavoitteeseen pääsee. Rannekkeen keräämä aktiivisuusdata voidaan synkronoida Apple Health ja Google Fit -sovellusten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja