Etkö jaksa jonottaa apteekissa? Reseptilääkkeetkin voi tilata netistä kotiovelle

Lääkkeitä netistä – turvallista? 8:16

Suomessa on voinut jo joitakin vuosia ostaa lääkkeitä netistä. Markkinoilla toimii nyt noin sata verkkoapteekkia, joista noin puolet toimittaa myös reseptilääkkeitä. Huomenta Suomessa kerrottiin tiistaiaamuna, miten lääkkeiden verkkokauppa käytännössä toimii. 

Lääkkeiden ostaminen verkkokaupasta vaatii pankkitunnuksilla tunnistautumista.

– Yliopiston Apteekissa tämä tarvitsee tehdä yhden kerran. Siinä samassa yhteydessä, kun asiakas ensimmäisen kerran rekisteröityy verkkoapteekkiimme, hän luo itselleen käyttäjätunnuksen ja salasanan, minkä jälkeen hän pystyy niillä tulemaan sinne. Sitä kautta tiedämme varmuudella, kuka siellä linjojen toisessa päässä on, apteekkari Mirka Korhonen Yliopiston Apteekista kertoi lähetyksessä.

Verkkoapteekissa asiakas chattaa farmaseutille, mitä e-reseptikeskuksesta omalla henkilötunnuksella löytyvistä lääkkeistä hän haluaa tällä kertaa ostaa.

Jotta varmistutaan, että lääke myös menee sen tilanneelle henkilölle, tuotetta vastaanottaessa täytyy näyttää henkilöllisyystodistus. Lääkkeet toimitetaan oman valinnan mukaan joko kotiovelle, noutopisteeseen tai apteekkiin.

"Toivomme, että lääkkeet hankitaan Suomesta"

Apteekkarit saavat tiettyyn pisteeseen asti itse valita, mitä lääkkeitä he toimittavat verkkopalvelunsa kautta.

– Mutta esimerkiksi keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä voi toimittaa vain kaikista pienimmässä pakkauskoossa. Lisäksi kaikki huumausainelääkevalmisteet on jätetty pois, eli niitä ei voi postittaa. Hyvin harva apteekki myöskään postittaa esimerkiksi kylmäsäilytettäviä lääkkeitä, koska katsotaan, että kylmäketju särkyy siinä kuljetuksen aikana, eli ei voida luottaa, että se valmiste on kurantti saapuessaan asiakkaalle, yliproviisori Anna von Bonsdorff-Nikander Fimeasta selittää.

Suomessa on jo vajaat sata verkkoapteekkia, joista noin puolet toimittaa reseptilääkkeitä ympäri Suomen. Mutta voiko lääkkeitä tilata ulkomaisista verkkopalveluista?

– ETA-alueen sisältä voi tilata lääkkeitä ulkomailta. ETA-alueiden ulkopuolelta on kiellettyä tilata postitse lääkkeitä Suomeen, von Bonsdorff-Nikander sanoo.

– Toki viranomaisena (Fimea) toivomme, että lääkkeet hankitaan Suomessa. Jotta järkevä lääkehoito toteuisi, pitää tietää, mitä lääkkeitä asiakas käyttää ja onko jotain interaktioita eli eri lääkkeiden yhteensopimattomuutta. Silloin voidaan tällaisiin puuttua, von Bonsdorff-Nikander toteaa.

Kuinka nopeasti ja mihin hintaan netistä tilatut lääkkeet saapuvat asiakkaalle? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat