Tulli kertoo haaviinsa jääneistä lääkkeistä: Potenssivalmistetta tilattu paljon

Lääkkeiden tilaaminen netistä on joko kiellettyä tai hyvin rajoitettua, mutta tästä huolimatta Tullin haaviin jää jatkuvasti tällaisia lääkkeitä.

Viime aikoina valvonnassa ovat näkyneet etenkin syyhyn hoitoon hankitut lääkevalmisteet. Myös potenssilääkkeitä tilataan yhä paljon.

Tulli muistuttaa, että tilaaja voi syyllistyä jopa lääkerikkomukseen.

Tulli on seurannassaan huomannut, että suomalaiset tilaavat ulkomailta lääkkeitä erilaisten sairauksien hoitoon, jopa syöpähoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Tilattujen lääkkeiden joukossa on myös muun muassa antibiootteja ja särkylääkkeitä.

Reseptitön valmistekin voi olla lääke

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (Eta) ulkopuolelta on kuitenkin yksiselitteisesti kiellettyä. Eta-alueeseen kuuluvat EU-maiden lisäksi Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Eta-alueelta lääkkeitä voi tilata, mutta tilaamiseen liittyy rajoituksia. Lääkevalmisteita voi tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän, ja niiden täytyy tulla henkilökohtaiseen käyttöön. Reseptilääkkeisiin täytyy olla asianmukaisesti annettu resepti tai lääkärintodistus.

– Tilaajan vastuulla on selvittää, voiko valmistetta hankkia laillisesti. On hyvä huomioida, että vaikka lääke on tilattavissa netistä muutamalla klikkauksella, niin ei se tarkoita sitä, että sen saisi Suomeen tilata, sanoo tulliylitarkastaja Anne Pullinen Tullin tiedotteessa.

Jos valmistetta ei saa Suomessa lähikaupasta vaan joutuu menemään apteekkiin, kyse on todennäköisesti lääkkeestä.

– Valmiste voi siis olla lääke, vaikka sen hankkiminen ei edellytä lääkärin kirjoittamaa reseptiä, Pullinen sanoo.

Onko nettiapteekkisi laillinen?

Tilaamisen laittomuus tulee Tullin mukaan monille tilaajille yllätyksenä. Nettiapteekit on mielletty kotimaisiksi laillisiksi toimijoiksi, koska asiointi on onnistunut suomeksi ja verkkokauppojen nimetkin ovat viitanneet suomalaisiin toimijoihin.

Tulli painottaa, että tilaajan täytyy aina varmistaa asioivansa laillisen nettiapteekin kanssa. Sellaisen tuntomerkkejä ovat esimerkiksi yhteiseurooppalainen tunnus, tarkat yhteystiedot sekä järkevät ja liikoja lupaamattomat toimitusehdot.

Laillinen nettiapteekki ei myöskään markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä ja vaatii aina reseptin reseptilääkkeitä ostettaessa. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos nettiapteekki esimerkiksi mainostaa, että erektiolääkettä saisi ilman reseptiä. Lailliset nettiapteekit eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä.

Pullinen painottaa, että viranomaiset Suomessa eivät voi taata ilman reseptiä kotiin tilatun reseptilääkkeen turvallisuutta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean verkkosivuilla on lääkehaku, joka kertoo, vaatiiko lääke Suomessa reseptin.

Lue myös:

    Uusimmat