Ethän usko näihin? Asiantuntijat kumoavat yleiset seksiin liittyvät myytit

Seksi aiheuttaa sydänkohtauksia ja seksin jälkeen päälläseisonta auttaa tulemaan raskaaksi. Asiantuntijat kumoavat nämä ja muut yleiset seksimyytit.

Oletko aina luullut, että seksi lisää sydänkohtauksen riskiä? Tai että kuukautisten aikana ei voi tulla raskaaksi? Daily Mail selvitti, ovatko yleisimmät seksimyytit totta ollenkaan. Kävi ilmi, että useimmat eivät ole.

1. Seksin harrastaminen lisää sydänkohtauksen riskiä

Sydänvaivoista kärsineet potilaat voivat olla huolissaan vällyjen välissä vietetyn ajan vaikutuksista, mutta varsin tuoreen Journal of the American College of Cardiologyn selvityksen mukaan huoleen ei ole syytä. Tutkimuksessa perehdyttiin 536 30–70-vuotiaan sydänsairauspotilaan terveyshistoriaan.

Tutkimuksen mukaan oli hyvin epätodennäköistä, että seksi vaikuttaisi sydänkohtauksen riskiin. Vain 0,7 prosenttia potilaista kertoi saaneensa sydänkohtauksen tunnin sisällä seksin harrastamisen jälkeen, mutta 78 prosenttia kertoi saaneensa kohtauksen 24 tunnin sisällä.

Tutkijoiden mukaan ne, jotka ovat saaneet sydänkohtauksen seksiä harrastaessaan, eivät ole saaneet sitä seksin takia – he olisivat saaneet sen muutenkin.

Toisin on kuitenkin asian laita uskottomien kohdalla. The Journal of Sexual Medicine-julkaisussa vuonna 2012 ilmestynyt tutkimus paljasti, että miehet kokivat kohtalokkaan sydänkohtauksen seksin aikana todennäköisemmin, jos he olivat vällyjen välissä muun kuin vaimonsa kanssa.

Seksi kiihottaa, saa innostumaan ja stimuloi, ja vaikutukset vain kasvavat uuden partnerin kanssa, jolloin riski ongelmille voi myös kasvaa.

Asiantuntijat kehottavat odottamaan 4–6 viikkoa sydänkohtauksen jälkeen, ennen kuin vällyjen väliin voi taas hypätä. Sen jälkeen seksi ei yleisesti ottaen kuitenkaan lisää sydänkohtauksen riskiä.

2. Jos seisot päälläsi seksin jälkeen, tulet todennäköisemmin raskaaksi

Väite ei pidä paikkansa. Seksin jälkeen pikemminkin makaaminen päällä seisomisen sijaan voi lisätä raskauden todennäköisyyttä. British Medical Journalissa vuonna 2009 julkaistussa kokeessa seurattiin 400 keinohedelmöitettyä naista. Kävi ilmi, että naisilla, jotka makasivat paikallaan hedelmöityksen jälkeen 15 minuuttia, oli 50 prosenttia suurempi todennäköisyys tulla raskaaksi, kuin heillä, jotka nousivat seisomaan välittömästi ja kävelivät ympäriinsä.

Gynekologi ja synnytyslääkäri Gabrielle Downey sanoo, että sama teoria toimii myös luonnollisten hedelmöitysmenetelmien kohdalla. Hän muistuttaa, ettei painovoima ole tärkeää siemennesteen liikkumisen kannalta, vaan asiaan vaikuttavat munajohdinten liikkeet.

Downeyn mukaan makaamisen, jota hän suosittelee tekemään seksin jälkeen 30 minuutin ajan, lisäksi on muutakin, mitä naiset voivat tehdä raskauden eteen. Asiantuntija sanoo, että työntämällä kohtua hiukan eteenpäin, esimerkiksi laittamalla tyynyn alaselän alle, voi parantaa mahdollisuuksia tulla raskaaksi. Siemennesteellä on tällöin lyhyempi matka kohteeseensa.

3. Et voi tulla raskaaksi kuukautisten aikana

Synnytyslääkäri ja gynekologi Gillian Lockwoodin mukaan ei ole olemassa aikaa terveellä 15–50-vuotiaalla naisella, jolloin hän ei voisi tulla raskaaksi.

Paras mahdollisuus tulla raskaaksi on yleensä 3–4 päivän ajan kierron 18. ja 19. päivän ympärillä. Ovulaation aikana vapautunut munasolu voi kuitenkin elää parhaimmillaan neljästä viiteen päivään, terve siemenneste jopa neljä päivää. Jos elinikä osuu kuukautisten kohdalle, hedelmöittyminen on mahdollista.

4. Pääsäryn aikana ei kannata harrastaa seksiä

Seksistä ei kannata kieltäytyä päänsärkyyn vedoten, sillä orgasmit voivat jopa parantaa pään kipua! Saksan Munsterin yliopiston vuonna 2013 julkaisemassa tutkimuksessa selvisi, että puolet migreenistä kärsivistä koki oireisiinsa helpotusta seksin aikana. Jopa yksi viidestä ei tuntenut enää kipua lopettaessaan aktin. Näin kävi erityisesti miesten kohdalla.

Tutkijoiden mukaan tämä perustuu siihen, että keho vapauttaa seksin ansiosta endorfiinia, joka voi toimia kehon omana kipulääkkeenä ja vähentää tai hävittää päänsäryn.

5. Selkävaivoista kärsivien pitäisi välttää rankkaa seksiä

Selkävaivat ovat aikuisilla yleisiä. Seksi ei kuitenkaan aina aiheuta kipuja, vaan se voi jopa helpottaa oireita. Asennolla on kuitenkin väliä. Viime syksynä Spine-julkaisussa ilmestynyt tutkimus kertoo, mitkä asennot voivat tehdä seksistä vähemmän kivuliasta.

Tutkijoiden mukaan alaselän kivuista selkää koukistaessa tai vatsalleen maatessa kärsivät naiset kokivat vähiten kipua lähetyssaarnaaja-asennossa. Selkäkivuista erityisesti varpaita koskettaessa tai pitkään istuessa kärsivät miehet taas hyötyivät eniten 'doggy style' - eli takaapäin-asennosta.

Asiantuntijoiden mukaan on tärkeintä pitää selkä luonnollisella mutkalla, ei liian köyryssä. Näin selkäkipua ja lisävaurioita voi ehkäistä.

Vaikeita asentoja esimerkiksi autossa tai suihkussa kannattaa kuitenkin välttää, sillä ne voivat aiheuttaa jopa kokonaan uusia selkävaivoja. Pahimpia asentoja selälle ovat kaikki asennot, joissa mies nostaa naisen ilmaan, kertovat asiantuntijat.

6. Ennen seksiä kannattaa käydä pissalla virtsatietulehduksen välttämiseksi

Virtsatietulehdukset ovat naisilla todella yleisiä. Yleensä tulehdus syntyy, kun virtsarakkoon pääsee bakteereja, ja seksi voikin olla yksi reiteistä, joiden avulla bakteerit pääsevät leviämään.

Ennen seksin harrastamista ja sen jälkeen kannattaa käydä huhujen mukaan pissalla vaivan ehkäisemiseksi, mutta asiantuntijoiden mukaan tämä on vain osittain totta.

Ennen seksiä virtsaaminen ei ehkäise tulehdusta. Jotkut jopa väittävät ennen seksiä pissaamisen lisäävän virtsatietulehduksen riskiä, mutta asiasta ei ole päteviä todisteita.

Seksin jälkeen pissalla käymisestä voi kuitenkin olla apua, sillä virtsaputkiin päässeet vieraat bakteerit huuhtoutuvat pois.

Lähde: Daily Mail

***

8:14

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja