Ethän jätä käsiäsi hoitamatta? Vaarana karheus, punoitus ja arastavat haavaumat

Et kai lähtenyt ulos ilman käsineitä? Entä rasvasitko kätesi käsipesun jälkeen? Kädet kuivuvat herkästi talvisaikaan kuivan sisäilman ja pakkasten vuoksi. Käsien rohtuminen voi aiheuttaa muun muassa haavaumia ja muita infektioita. Siksi onkin tärkeää muistaa hoitaa ja rasvata käsiä säännöllisesti – mutta kuinka usein ja kuinka paljon? Asiantuntija Taina Raivio neuvoo.

Käsien hoitaminen on erityisen tärkeää pakkasten paukkuessa ja ilmojen viiletessä: sen lisäksi, että iho kuivuu kahta nopeammin, iho myös rohtuu helposti talviaikaan eritoten kuivaihoisilla ja atoopikoilla.

– Käsiin saattaa tulla karheutta, punoitusta ja arastavia haavaumia, joiden tuloa kannattaa ennaltaehkäistä huolellisella hoidolla. Atoopikoilla säännöllinen hoitokaan ei aina estä niiden tuloa, mutta tilanne on hoidetussa ihossa aina varmasti parempi kuin hoitamattomassa. Kannattaa muistaa, että rikkoutunut iho altistaa myös turhille infektioille, Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opiston ammatinopettaja Taina Raivio muistuttaa.

Yksi tärkeä osa käsihygieniaa onkin ihon säännöllinen rasvaaminen. Mutta miten ja kuinka paljon käsivoidetta kannattaa levittää kerralla?

– Pääsääntöisesti käsivoide kannattaa levittää kevyillä hierovilla otteilla koko käsien alueelle. Hieronta parantaa voiteen imeytymistä ja aktivoi ihon toimintaa. Jos käsien ihossa on paikoitellen muuta ihoa kuivempia alueita, niihin voidaan paikallisesti hieroa vielä uudemman kerran voidetta, Raivio kuvailee.

– Tarvittava käsivoiteen määrä riippuu käytettävästä tuotteesta, ihon kunnosta ja käsien koosta, sekä siitä levitetäänkö voidetta myös käsivarsille. Mitä kuivempi iho on, sitä enemmän se ottaa vastaan voidetta.

Myös käsirasvoissa on eronsa: yleisesti ottaen ohuita voiteita tarvitaan määrällisesti enemmän kuin koostumukseltaan rasvaisempia tuotteita.

– Jos voidetta annostellaan liian suuri määrä, se ei imeydy kunnolla ihoon vaan tarttuu kaikkialle mihin kosketaan, Raivio kuvailee.

Vaikka iho olisi kuiva, ei esimerkiksi käsien pesua pidä vähentää: kädet tulee pestä aamu- ja iltapuuhien yhteydessä, ennen ja jälkeen ruokailun sekä eritoten WC:ssä käynnin jälkeen. Päivän mittaan käsiä tuleekin pestyä monen monta kertaa.

– Kun käsien iho on kuiva, voidetta kannattaa hieroa käsiin yleensä jokaisen pesun jälkeen. Jos käsien ihoa ei vaivaa kuivuus, suositellaan ihon joustavana pitämiseksi käsivoiteen käyttöä esimerkiksi aamuisin ja iltaisin, Raivio kuvailee.

Kauneusvinkkien neuvot käsien hoitoon:

1. Aamut ja illat. Ota rutiiniksesi rasvata kädet aamuin ja illoin.

2. Voide mukana matkassa. Käsille tarkoitettu kosteusvoide on hyvä pitää matkassa mukana esimerkiksi käsilaukussa tai meikkipussissa, jolloin käsien rasvaus muistuu myös helpommin. Pidä myös työpisteelläsi sekä yöpöydälläsi käsivoide näkyvillä.

3. Kosteuta ennen unia. Ennen nukkumaan menoa rasvaa ja kosteuta kätesi huolellisesti, jotta rasva saa rauhassa imeytyä ihoon koko yön ajan. Ihon kosteutusta voi tehostaa vielä laittamalla käsiin ohuet puuvillahansikkaat.

4. Älä lotraa vedellä. Vältä turhaa käsien pesua ja desinfiointiaineiden käyttöä, sillä ne kuivattavat käsiä entisestään.

5. Rasvaa kädet jokaisen pesun jälkeen. Muista käyttää saippuaa käsien pesun yhteydessä, sillä pelkkä vesi ei pese likaa pois. Saippuapesu kuitenkin irrottaa ihon omia rasvapartikkeleita, joka on kova paikka atoopikoille ja herkälle iholle. Siksi onkin tärkeää rasvata kädet jokaisen käsipesun jälkeen!

5. Kynnet ja kynsinauhat kuntoon. Muista myös huolehtia kynsistäsi: kynnet on hyvä pitää muotoon viilattuina, jotta kynnet eivät liuskotu. Kynsinauhoilla on taipumus kovettua ja kuivua, jos niitä ei hoideta säännöllisesti: päivittäinen kynsinauhavoiteen käyttö auttaa pitämään kynsien ympärysihon ja kynsinauhat pehmeinä ja joustavina. Vaseliini käsivoiteena siloittaa ja pehmentää käsiä ja kynsinauhoja sekä edistää kynsien kasvua.

6. Muista käsineet! Älä jätä tumppuja narikkaan: käsineet suojaavat käsiä kylmältä ja myös kuivumiselta. Käytä käsineitä myös nollakeleillä.

Lue myös:


Katri Koskinen, katri.koskinen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat