Mainos

Baltian yllä lentänyt tulipallo näkyi Ruotsissa asti – meteoriitin muruset päätyivät Itämereen

Suomen ilmakehässä nähtiin eilen illalla jälleen merkittävän kirkas tulipallo. Ihmiset ovat ilmoittanet Tähtitieteelliseen yhdistykseen Ursaan jopa yli 300 havaintoa oudosta valoilmiöstä eri puolilta Suomea. Eilinen tulipallo on valokuvattu myös Ruotsissa.

– Ihmiset ovat nähneet taivaalla hyvin näyttävän kirkkaan pallon eli harvinaisen kirkkaan tähdenlennon, joka on pyyhältänyt taivaan poikki. Vaikuttava ilmiö on näkynyt taivaalla vähintäänkin useita sekunteja. Havaintoja on tehty lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta myös esimerkiksi Oulussa, kertoo Marko Pekkola Ursasta.

Tulipallon aiheuttaa aurinkokunnan luontaisten kivenmurikoiden osuminen maapallon ilmakehään. Joskus, tosin hyvin harvoin, kyseessä on avaruusromu.

– Eilisen kappaleen lento maapallon ilmakehässä on tapahtunut Baltian yllä, tarkemmin sanottuna Viron ja osin Itämeren yllä. Vähäiset meteoriitin muruset eli kivenpalaset ovat päätyneet Itämereen, kertoo Pekkola.
 
Eilistä tulipalloilmiötä ei aiheuttanut avaruusromu, sillä kappaleen lentorata on sen verran jyrkkä, että se ei ole voinut tulla kiertoradalta. Todennäköisesti kyseessä on ollut isohko kivenmurikka.
 
Viime öiden aikana tulipalloja on näkynyt enemmänkin Suomen taivaalla. Muutama yö sitten Suomen taivaalla näky toinenkin merkittävän kokoinen valoilmiö.

– On pääosin sattumaa, että  tulipalloja on ollut pari kappaletta lähes peräkkäin. Toisaalta myös selkeät yöt selittävät asiaa eli ihmiset pystyvät näkemään avaruuden ilmiöitä, koska yöt ovat olleet selkeitä, Pekkola sanoo.

Joskus ilmakehään päätyvät tulipallot saattavat olla jopa vaarallisia. Vuonna 2013 Venäjällä Tšeljabinskin kaupungin lähistöllä ilmakehään päätynyt 17 metrin läpimittainen asteroidi sai aikaan tuhoisaa jälkeä. Räjähdys aiheutti yli tuhannen ihmisen loukkaantumisen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.