Etelä-Suomen "huikein vanhojen metsien kokonaisuus" nousee kansallispuistoksi, aktiivit innoissaan: "Mahtavaa, että on saanut olla mukana"

Ympäristöministeriö valmistelee kahden uuden kansallispuiston perustamista Suomeen 2:02
Video: Ympäristöministeriö valmistelee kahden uuden kansallispuiston perustamista Suomeen.

Suomeen on tulossa kaksi uutta kansallispuistoa: Hämeeseen Evon metsäalueelle ja Itä-Lappiin Sallatunturin alueelle. Ympäristöministeriö kertoi tänään aloittavansa valmistelun näiden kahden kansallispuiston perustamiseksi. Esitys Sallatunturin kansallispuistosta ehtinee eduskunnalle jo ensi keväänä. Evon kansallispuiston jatkosuunnittelu aloitetaan perustamalla alueellinen työryhmä. 

Evon noin 8000 hehtaarin kokoinen metsäalue on Etelä-Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen laaja. Kansallispuiston perustamista ajaneet aktiivit iloitsevat hankkeen etenemisestä.

– Tuntuuhan se aivan huikeelta. Jos ajattelen tätä aluetta, se on Etelä-Suomessa huikein vanhojen metsien kokonaisuus, mitä on olemassa. On aivan mahtavaa, että on saanut olla mukana järjestämässä tätä, iloitsee biologi Hanna Rosti

Alueellinen työryhmä valmistelee puistohanketta

Seuraavaksi perustetaan alueen toimijoista koostuva työryhmä pohtimaan muun muassa kansallispuiston rajausta.

– Täällä on suojelualueiden mosaiikki, mutta nyt olisi tilaisuus yhdistää ne ja saada iso yhtenäinen, laaja alue, mitä Etelä-Suomessa tarvitaan ja mitä monimuotoisuus tarvitsee, toteaa Greenpeacen metsäasiantuntija Matti Liimatainen

Toinen uusi kansallispuisto perustetaan Sallaan. Hallituksen esitys Sallatunturin kansallispuistosta ehtii eduskuntaan todennäköisesti jo keväällä.

"Molemmat mahdollista perustaa hallituskaudella"

Vaikka Evon puistohankkeen valmistelu kestää pidempään, ympäristöministeri uskoo molempien puistojen toteutuvan.

– Kyllä periaatteessa nämä molemmat on tämän hallituskauden aikana mahdollista perustaa riippuen Evon työryhmätyöskentelyn pituudesta, pohtii ympäristöministeri Krista Mikkonen (Vihr.). 

Ympäristöministeriö on saanut esitykset myös Korouoman, Porkkalan ja Punkaharjun kansallispuistoista, mutta ne eivät etene tällä hallituskaudella. Suunnitelmissa on kuitenkin jo olemassa olevien kansallispuistojen laajennuksia muun muassa Nuuksiossa ja Tiilikkajärvellä. Suomessa on tällä hetkellä 40 kansallispuistoa.

Lue myös:

    Uusimmat