Eteisvärinä edeltää jopa kolmannesta aivoinfarkteista

Mahdollisesti jopa kolmannes kaikista aivoinfarkteista johtuu eteisvärinä-rytmihäiriöstä, tuore selvitys osoittaa. Tutkimuksessa käytettiin potilastietoja 19 eri maasta vuosilta 2013–2014.  

Tulosten perusteella aivoinfarktien ja eteisvärinän yhteys vaihtelee jonkin verran maittain, mutta keskimäärin noin 28 prosenttia aivoinfarkteista johtuu eteisvärinästä. Luku on hieman suurempi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ja alhaisempi esimerkiksi Etelä- ja Keski-Amerikassa.

Aivoinfarktiin sairastuvat eteisvärinäpotilaat ovat myös keskimäärin vanhempia kuin muut infarktipotilaat ja heidän riskinsä menehtyä kuukauden sisällä sairastumisesta on suurempi.

Tulokset vahvistavat käsitystä eteisvärinästä aivoinfarktien merkittävänä riskitekijänä ympäri maailmaa. Onkin todennäköistä, että panostamalla eteisvärinän hoitoon myös aivoinfarktit vähentyisivät. Tälle olisi suuri tarve, sillä väestön ikääntymisen seurauksena eteisvärinä tulee yleistymään tulevina vuosikymmeninä.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä ja altistaa aivohalvauksille.

Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja