Mainos

Estrogeenigeeleissä laajoja toimituskatkoksia - Useimmat valmisteet loppuneet apteekeista

Hormonikorvaushoitoon tarkoitetuissa estrogeenigeeleissä on ollut viime aikoina mittavia jakeluongelmia.

Useimmat Kela-korvattavat valmisteet ovat kokonaan loppuneet apteekeista.  Naishormoni estrogeenia käytetään vaihdevuosioireiden hoitoon. 

Suomessa myydään kolmen eri lääkeyrityksen Kela-korvattavia estrogeenigeelejä. Yrityksistä kerrotaan, että näistä kahdessa on ollut valmistuskatkoksia. Kolmas lääke on ollut lopussa lisääntyneen kysynnän takia.  

Ongelma on koskettanut arviolta tuhansia naisia. Estrogeenigeelipakkauksia myytiin viime vuonna yhteensä noin satatuhatta, kerrotaan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.  

Asiakkaan kannalta tilanne on harmillinen, sillä hormonikorvaushoitoon tarkoitettuja reseptilääkkeitä ei voi suoraan vaihtaa toiseen valmisteeseen apteekissa. Asiakkaan pitää hankkia uusi resepti, ja myös korvaava tuote voi olla lopussa.  

Esimerkiksi Ratiopharmin Estrenaa ei ole saatu yli puoleen vuoteen tehtaanvaihdon aiheuttamien tuotanto-ongelmien takia. Yrityksen arvion mukaan lääkettä saadaan taas loppuvuodesta.  

– Tuote on ollut lopussa koko Euroopasta, kertoo toimitusjohtaja Tommie Jern.  

Hänen mukaansa tuotanto ei lähtenyt käyntiin odotetusti sen jälkeen, kun tehdasta vaihdettiin Ranskasta Belgiaan. Siksi valmistusrutiineja käydään uudestaan läpi.  

Takedan Estrogelin tuotantokatkos on kestänyt yli kuukauden ja jatkuu vähintään saman verran. Sen sijaan kolmatta tuotetta, Orionin Divigeliä, on luvattu myyntiin alkavalla viikolla.  

– Meillä syynä toimitusvaikeuksiin ovat olleet muiden toimijoiden vastaavien valmisteiden toimitusvaikeudet, jotka ovat näkyneet lisääntyneenä Divigelin kysyntänä, selvittää viestintäjohtaja Terhi Ormio Orionista.  

Apteekkien varastoista voi vielä löytyä yksittäisiä pakkauksia. Osasta geelejä on myös toinen tuote, josta ei kuitenkaan saa Kela-korvausta.  


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.