Estotonta flirttailua, porttikieltoja, läpikuultavia mekkoja – muistatko vielä Linnan juhlien kaikkien aikojen etikettimokat?

21:40
Mitä Linnan juhlissa oikeasti tapahtuu? Viime vuoden ensikertalainen Jarkko Valtee paljastaa, mitä illan tv-lähetyksissä ei nähdä

Etikettiä on venytetty Linnan juhlissa vuosien saatossa tavalla jos toisella.

Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotolla on juhlittu Suomen itsenäisyyttä 1900-luvun alusta lähtien. Tapahtuma on yksi vuoden seuratuimmista Suomessa, ja vuosien saatossa Presidentinlinnassa on nähty silloin tällöin vieraita, jotka ovat edustaneet omalla, persoonallisella tavallaan. 

Keräsimme kokoon Linnan juhlien aikojen saatossa tapahtuneet ikimuistoisimmat etikettimokat. Muistatko sinä nämä kaikki?

Porttikielto Linnaan

Ohjaaja-näyttelijä Kari Väänänen sai vuonna 1983 ikuisen porttikiellon Linnaan silloisen puolisonsa Sanna Fransmanin kanssa. Syynä oli pariskunnan riehakas käyttäytyminen. Sittemmin porttikielto on kumottu, ja Väänänen on myöntänyt katuvansa asiaa.

Jari Tervon luvaton kättely

Kirjailija Jari Tervo työskenteli toimittajana 1980-luvulla. Hän aiheutti skandaalin vuonna 1984, kun hän toimittajana lyöttäytyi kättelyjoukon jatkoksi ja meni estoitta kättelemään presidentti Mauno Koivistoa. Tervo sai tempustaan porttikiellon, joka myöhemmin kumottiin.

Juicen kraka otsalla

Juice Leskinen oli yksi ensimmäisistä rocktähdistä, joka sai kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 1986. Legendaarinen muusikko taisteli hiostavaa ilmaa vastaan tyylilleen ominaisella tavalla: Mies kietoi kravatin otsalleen hikinauhaksi. 

Arja Korisevan pillerihattu

Laulaja Arja Korisevan asuun kuului vuonna 1990 pyöreä pillerihattu. Hattu oli tehty, koska mekkoa varten ostettua kangasta jäi yli. Hattu näyttää edestä pieneltä, mutta sen takaosaa koristaa valtaisa rusetti. 

Arto Mellerin nopea vierailu

Runoilija Arto Melleri saapui Linnan juhliin vuonna 1992 kumppaninsa Nadja Pyykön kanssa. Mellerin visiitti jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän oli niin tukevassa humalassa presidentti Mauno Koivistoa kätellessään, että hänet ohjattiin heti takaoven kautta ulos. 

Anni Sinnemäen hihaton paita

Kansanedustaja Anni Sinnemäki saapui Linnan juhliin vuonna 2000 Kerkko Koskisen kanssa. Sinnemäki aiheutti saapuessaan etikettimyrskyn, sillä hän oli valinnut päälleen hihattoman paidan, joka näytti iltapukujen keskellä erittäin arkiselta. Valkoiseen paitaan hän oli yhdistänyt oliivinvihreän maxihameen. Paidan ja hameen välistä vilkkuva vatsa korosti arkista vaikutelmaa.  

Lauri Ylösen väärä avec

The Rasmus -yhtyeen laulajana tunnettu Lauri Ylönen viis veisasi Linnan juhlien etiketistä avecin suhteen. Etiketin mukaan avec voi olla ainoastaan vakituinen puoliso, mutta Ylönen toi mukanaan ystävänsä Siiri Nordinin. Ylösen avec-valinta kirvoitti toki huhuja siitä, että hän ja Nordin seurustelevat, mutta myöhemmin varmistui kaksikon tosiaan olevan vain ystäviä. 

Hjalliksen flirttailu

Hjallis Harkimon naismarkkinoilla oli vuosituhannen alussa varsin vilkasta. Avioeropaperit ex-vaimo Leena Harkimon kanssa jätettiin vuonna 2003 siinä vaiheessa, kun suhde Merikukka Forsiuksen kanssa oli jo julki. Samana syksynä Hjallis ja Merikukka kuhertelivat estoitta Linnassa, mistä paikalla niin ikään ollut Leena Harkimo oli selvästi vaivaantuneen oloinen.

Jonna Tervomaan nännit

Laulaja Jonna Tervomaa edusti Linnassa vuonna 2005 kullanhohtoisessa iltapuvussa. Harmillisesti puku nappasi huomion hieman väärällä tavalla, sillä Tervomaan nännit näkyivät läpi jo kaukaa. Myöhemmin Tervomaa pahoitteli tapahtunutta kotisivuillaan, mistä johtuen sivut kaatuivat valtaisan lukijamäärän vuoksi. 

Mr. Lordin avec yksin Linnaan

Avecin ei myöskään odoteta saapuvan juhliin, jos itse kutsuttu henkilö estyy tulemasta. Mr. Lordin, eli Tomi Putaansuun, vaimo Johanna Askola-Putaansuu kuitenkin edusti Linnassa yksin vuonna 2006, kun Lordi itse ei suostunut tulemaan Linnaan ilman maskia.

Veikko Virtasen "kättely"

Kansanedustaja Pertti "Veltto" Virtanen saapui Linnaan vuonna 2007 etiketin vastainen baskeri päässään. Baskeri ei jäänyt kuitenkaan ainoaksi etikettivirheeksi, sillä velttomaiseen tapaansa mies kumartui suutelemaan presidentti Tarja Halosen kättä ja tuuletti jälkeenpäin rauhanmerkkiä näyttämällä. 

Jenni Haukion lusikka

Vuonna 2009 puheenaiheeksi nousi Jenni Haukion etikettimoka. Haukio teki virheen juoden kahvia kupista, jossa oli lusikka pystyssä. Etiketin mukaan lusikka pitäisi laskea lautaselle ennen juomista.

Paleface toi Adidaksen Linnaan

Räppäri Paleface edusti Linnan juhlissa vuonna 2010 etiketin mukaisesti frakissa, mutta muusikon kenkävalitta herätti paljon hämmästystä. Palefacen jalassa nähtiin etiketin vastaisesti valkoiset Adidas Superstar -kengät, joilla muusikko mitä ilmeisimmin viittasi edustamaansa hip hop -kulttuuriin. 

Umayya Abu-Hannan kirje

Vuonna 2010 toimittaja Umayya Abu-Hanna ojensi presidentti Tarja Haloselle kättelyn yhteydessä kirjeen kiukustuneelta tyttäreltään, joka ilmoitti Haloselle olleensa erittäin loukkaantunut siitä, ettei hän saanut kutsua juhliin. Tytär ilmoitti kirjeessään myös, ettei aio itse kutsua Halosta omiin juhliinsa. 

Asiantuntijoiden mukaan lahjan ojentaminen oli tyystin etiketin vastaista. Kirjeen ojentaminen on äänestetty aikoinaan myös kaikkien aikojen pahimmaksi etikettivirheeksi Linnan juhlissa.  

Alman persoonallinen juhlaeleganssi

Poptähti Alman ja hänen kaksoissiskonsa Annan juhlaeleganssi Linnan juhlissa puhutti vuonna 2017. Kaksikko saapui itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan keltaisissa, erittäin erottuvissa huomiotakeissa. Juhla-asuinaan kaksikolla oli klassiset, mustat housupuvut. 

Lisäksi Alman päätös tuoda Linnaan avecinaan oma siskonsa rikkoi etikettiä, sillä etiketin mukaan kutsuttu saa tuoda mukanaan vain oman avopuolisonsa. 

Jarkko Valteen paljettitakki ja valkoiset kengät

Juontaja-drag-taiteilija Jarkko Valtee venytti etikettiä vuoden 2018 Linnan juhlissa saapumalla paikalle mustassa, paljeteilla päällystetyssä puvuntakissa sekä valkoisissa kengissä. Etiketin mukaisesti miesten tulee pukeutua Linnan juhliin joko frakkiin tai tummaan pukuun. Valteen asuvalinta sai osakseen niin ylistystä kuin kritiikkiäkin. 

Erikoislähetys Linnan juhlista 6.12. klo 17.00 alkaen MTV Uutiset Livessä – näe parhaat etkot, mielenkiintoisimmat vieraat ja vauhdikkaimmat jatkot meidän kanssamme!

1:06

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja