Mainos

Essayah ehdottaa matalampaa "kisällipalkkaa" opiskeleville nuorille ja maahanmuuttajille

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah esittää oppisopimuskoulutuksen ajan palkoille omaa työehtosopimusta ja matalampaa "kisällipalkkaa".

Essayahin mukaansa siitä olisi apua paitsi nuorille niin myös maahanmuuttajille.

– Tällainen ratkaisu voisi edesauttaa myös yhteiskuntasopimusneuvottelujen saamista vauhdikkaasti alkuun, Essayah kertoo lähettämässään tiedotteessa.

Essayah muistuttaa, että nykymuotoinen oppisopimuskoulutus on sidoksissa työsopimussuhteeseen, jossa työnantaja saa pientä koulutuskorvausta työssä oppimisen ohjauksesta aiheutuneisiin kustannuksiin. Myös erinäiset kankeat hallinnolliset prosessit vähentävät Essayahin mukaan yrittäjien intoa tarjota oppisopimuskoulutuspaikkoja. 

– Oppisopimuksen palkkaus tulee sitoa osaamisen karttumiseen. Oppisopimuskoulutuksen aikaisen palkan porrastaminen tutkinnonosien valmistumisen myötä mahdollistuisi omalla ”kisälli-tes:llä”, joka voisi olla opintojen alussa esimerkiksi 40 prosenttia vähemmän kuin työehtosopimus edellyttää. Opintojen lopussa opiskelija on jo ammattilainen ja ansaitsee palkkansa.

Maahanmuuttajille vastaavanlainen oppisopimuskoulutus tarjoaisi Essayahin mukaan kielikoulutusta ammatin vaatimuksista lähtien

– Se olisi nopea väylä työhön esimerkiksi kiinteistöhuollon, rakentamisen ja siivouksen aloilla, jossa meillä on alueellisesti työvoimapulaa. - Hallituspuolueista esitetty ”etninen palkka-ale” ei ole kannatettava ja polkisi työsopimuksia, mutta uskon, että työntekijä- ja työnantajaliitot voisivat sopia tällaisesta mahdollisuudesta oppisopimuskoulutuksen vauhdittamiseksi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja