Espresso House on joutunut kohun keskelle aiemminkin – Ruotsissa kahvilassa vilisi rottia, Norjassa teetettiin ylitöitä ilmaiseksi

Kohun keskelle Suomessa joutunutta Espresso Housea on syytetty muun muassa työntekijöiden asiattomasta kohtelusta ja hygieniapuutteista aiemminkin. Ketjulla on kahviloita Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa.

Ylen MOT-toimitus uutisoi eilen kahvilaketju Espresso Housen keskuskeittiön ongelmista, jotka johtivat keskuskeittiön sulkemiseen. 

Kahvilan entiset työntekijät kertoivat Ylelle muun muassa karuista työolosuhteistaan sekä keskuskeittiön hygieniaongelmista. 

Ylen mukaan esimerkiksi ketjun entinen vuoropäällikkö teki syyskuussa 191 tuntia yötöitä, vaikka hänen työsopimuksessaan oli puhuttu 25 tunnin työviikoista. MOT-toimitus varmisti väitteiden paikkaansa pitävyyden käymällä läpi valokuvia keittiöstä, ruokatilauksia, työvuorolistoja, työntekijöiden ja johdon välisiä viestiketjuja, työtodistuksia sekä muita dokumentteja.

Espresso House julkaisi sunnuntai-iltana julkisen anteeksipyynnön.

Ei ensimmäinen kerta

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun yritys on otsikoissa toimintansa vuoksi. Kiire, tarve tehdä tulosta ja työntekijöiden huono kohtelu ovat nousseet ketjun toiminnassa esiin myös muissa Pohjoismaissa.

Ruotsalainen Aftonbladet-lehti teki syksyllä 2019 useamman jutun työoloista Espresso Housessa. Epäkohdiksi listattiin muun muassa työntekijöiden asiaton kohtelu, esimerkiksi irtisanominen raskauden perusteella, palkaton ylityö ja ylityötuntien poistaminen järjestelmästä. 

Asiasta valittaneita irtisanottiin. 

Rottia ammuttiin illalla ja yöllä

Myös kahviloiden hygieniassa on Ruotsissakin ollut parantamisen varaa, sillä ainakin kahvilassa Malmössä kärsittiin rottaongelmasta ja pahimmillaan rottia ammuttiin kahvilan tiloissa aukioloajan jälkeen.

Ruotsin epäkohtien tultua julkisuuteen myös Norjassa työntekijät kertoivat Dagens Næringsliv -lehdelle karuista kokemuksistaan. Esiin nousivat jälleen kiire, palkattomat ylityöt ja ylhäältä tuleva paine.

Sekä Ruotsissa että Norjassa Espresso Housen toimintaan puututtiin ja ketjulta vaadittiin muutosta. Yhtiö lupasi tuolloin puuttua epäkohtiin ja parantaa toimintaansa.

Ilmeisesti lupaus jäi lyhytaikaiseksi tai ei kantanut enää Suomeen asti.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja