"Kammottavaa luettavaa" – Yle paljasti karun totuuden Espresso Housen kulisseista, näin kommentoi kahvilaketju

shutterstock_1367042366
Espresso Housen työolosuhteet puhuttavat. Shutterstock

Ylen MOT-toimitus paljasti sunnuntaina ikäviä faktoja suositun kahvilaketju Espresso Housen kulisseista. Kahvilan entiset työntekijät kertoivat Ylelle muun muassa karuista työolosuhteistaan sekä keskuskeittiön hygieniaongelmista. Espresso House julkaisi sunnuntai-iltana julkisen anteeksipyynnön.

Laajasti Suomeen levittäytynyt ruotsalainen kahvilaketju Espresso House on noussut uutisotsikoihin Ylen MOT-toimituksen paljastettua vakavia epäkohtia ketjun toiminnassa pääkaupunkiseudulla. MOT-toimitus haastatteli ketjun entisiä työntekijöitä, jotka kertoivat keskuskeittiön ongelmista: työturvallisuudesta on tingitty, hygieniataso on ollut heikkoa ja henkilöstö joutunut tekemään usein ylitöitä.

"Keittiö on todella likainen"

Ylen mukaan esimerkiksi ketjun entinen vuoropäällikkö teki syyskuussa 191 tuntia yötöitä, vaikka hänen työsopimuksessa oli puhuttu 25 tunnin työviikoista. MOT-toimitus varmisti väitteiden paikkaansapitävyyden käymällä läpi valokuvia keittiöstä, ruokatilauksia, työvuorolistoja, työntekijöiden ja johdon välisiä viestiketjuja, työtodistuksia sekä muita dokumentteja.

Myös Helsingin Sanomat on aiemmin kertonut Espresso Housen toiminnan epäkohdista.

Ylen haastattelemat työntekijät kertoivat myös keittiön huonosta hygieniatasosta. Kukaan haastatelluista entisistä työntekijöistä ei suosittelisi keittiössä tehtyjen ruokien syömistä.

– Keittiö on todella likainen kaikin mahdollisin tavoin, Linh Tran sanoo Ylen haastattelussa.

Työntekijöiden mukaan keskuskeittiön vesi oli pitkään huonolaatuista, eikä sitä uskaltanut juoda. Satunnaisesti keltaisen tai ruskean väristä vettä käytettiin kuitenkin esimerkiksi punasipulien marinoimiseen. Ketjun keskuskeittiö sijaitsee Helsingissä Citycenterin kahvilan kellaritiloissa. Siellä valmistetaan Ylen mukaan ruokaa neljääntoista kahvilaan pääkaupunkiseudulla.

Palauteryöppy sosiaalisessa mediassa

Ylen julkaistua artikkelinsa Espresso Housen somekanavat täyttyivät järkyttyneiden suomalaisten kommenteista. Monet kommentoivat esimerkiksi ketjun Instagram-sivuille kriittiseen sävyyn.

– Yritys joka ei huolehdi työntekijöistään ei ansaitse olemassaoloaan, eräs käyttäjä tiivisti asian.

– Kammottavaa luettavaa tuo Ylen juttu. Meinaatteko täällä somessa vain ohittaa tämän, vai onko aikeissa kommentoida asiaa jotenkin? toinen kyseli.

– Uskomatonta. Miten kohtelette työntekijöitä ja asiakkaita..?! En osta enää mitään teiltä, koska en halua tukea moista toimintaa, yksi kommentoijista totesi.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Moni penäsi ketjulta sosiaalisessa mediassa myös nopeita ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. 

– Nyt olisi korkea aika panostaa työntekijöiden hyvinvointiin ja korjata ketjussanne esiintyviä epäkohtia. Olisi myös korkea aika johtohenkilöstön katsoa peiliin ja miettiä missä sitä oikeen ollaan epäonnistuttu, Instagramissa kommentoitiin.

– Mikä ihmeen firma te olette oikeen olevinaan? Puolen vuoden sisään jo kaksi skandaalia teidän työntekijöiden työoloista. Viimeisin kaikkein järkyttävin! Te olette kuitenkin jo sen verran iso työnantaja ja yritys, jotain on pahasti pielessä koko organisaatiossa ylintä johtoa myöden. Herätys ja katsokaa peiliin! eräs kommentoijista julisti.

Espresso House julkaisi anteeksipyynnön: "Olemme pahoillamme"

Kahvilaketju reagoi Ylen artikkeliin sunnuntai-iltana ja julkaisi sivuillansa anteeksipyynnön.

– Haluamme tämän tiedotteen myötä pyytää vilpittömästi anteeksi sekä kertoa tulevista toimenpiteistä keittiömme toiminnan parantamiseksi, ketjun tiedotteessa todetaan ensimmäisessä kappaleessa.

Espresso Housen edustajat kirjoittavat tiedotteessa olevansa syvästi pahoillaan siitä, etteivät ole onnistuneet takaamaan keittiön työskentelyoloja, varmistamaan ruoan asianmukaista käsittelyä tai henkilökunnan työhyvinvointia. Tiedotteen mukaan ketjussa ollaan oltu tietoisia kesän ja syksyn henkilöstövajeesta ja tilannetta on pyritty korjaamaan.

– Olemme syksyn aikana rekrytoineet ja kouluttaneet lisää henkilökuntaa eri tehtäviin tukeaksemme preppikeittiön toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla. Näemme kuitenkin nyt välttämättömäksi keittiömme sulkemisen, kunnes käytössämme on nykyiseen työmäärään sopivat tilat ja työvälineet.

Espresso Housen Helsingin Citycenterin keskuskeittiö lopettaa siis toimintansa välittömästi. Preppikeittiö muuttaa isompiin ja paremmin tarpeisiin vastaaviin tiloihin keväällä 2022. Kahvilaketjun mukaan toiminta ja preppikeittiön henkilöstö siirtyvät väliaikaisesti muihin tiloihin. Tilanne saattaa vaikuttaa hetkellisesti tarjooman supistamiseen niissä kahviloissa, joihin ruoka on toimitettu preppikeittiöstä.

Espresso House lupaa tiedotteessa selvittää puutteet käytännöissä perinpohjaisesti ja korjata ongelmat johtamisessa. 

– Olemme pahoillamme, että työtä ei ole johdettu asianmukaisella tavalla, henkilöstön turvallisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtien. 

Ketjussa otetaan käyttöön myös uusi laadunvalvontaohjelma, joka sisältää ulkopuolisen yhteistyökumppanin tarkastuksia.

– Ulkopuolisen tahon auditoinnit alkavat keväällä 2022 ja ne sisältävät hygienia-auditointia, seurantaa ja näytteenottoa.

Videolla: Espresso Housen toimitusjohtaja kommentoi yritysten tilannetta koronakurimuksessa keväällä 2020

7:27

Lähteet: Yle, Espresso House

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja