Esperi Caren toimitusjohtajan miljoonatulot puhuttavat: "Ainahan yritysjohtajien suuri palkka näyttäytyy pahana niille, jotka eivät samoihin ansioihin pysty"

Hyvinvointialan toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas: Ongelmaksi on tullut kilpailutus 7:34

Yksityinen hoiva-ala on kuohunnan keskellä, kun sen suuret yritykset Esperi Care etunenässä ovat joutuneet laiminlyöntiepäilyjen kohteeksi.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa tiistaina vieraillut Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas sysää vastuuta ongelmista kunnille. Hänen mukaansa ongelmaksi on tullut kilpailutus, ja se näkyy myös nyt esiin tulleissa tapauksissa. 

– Kilpailutukset eivät ole aivan ok. On palvelutaloja, joissa mitoitus on esimerksi sillä tavalla, että asiakkaista osa on 0,5 [hoitajan] mitoituksella ja osa vaatii isompaa hoitoa, esimerkiksi 0,8. Kuitenkin sitten kunta maksaa yleensä tämän alimman mitoituksen mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että rahat eivät riitä siihen palveluun, jota pitäisi tuottaa, hän sanoo.

Rajakankaan mukaan alan toimijoilla on ollut ongelmia kuntien kanssa muun muassa palkkaneuvotteluiden jälkeen. 

– Kunnat ilmoittava, että kustannusten nousua ei huomioida. 

"Pitää suhteuttaa kokonaiskuvaan"

Rajakangas muistuttaa, että vanhuspalveluyksiköitä on yksityisellä puolella yli 850. 

– Nyt nämä ilmoitukset, mitkä on nyt kolmen vuoden aikana aveihin tehty, koskevat 30 yksikköä. Tietenkin kaikki ovat vakavia ja yhtäkään tällaista ei saisi olla, mutta tätä pitää suhteuttaa kokonaiskuvaan.

Omavalvonta tärkein ase laiminlyöntejä vastaan

Esperi Caren toimitusjohtajan miljoonatulot ovat nousseet mediassa otsikoihin. Rajakangas ei halua ottaa kantaa Esperi Caren palkitsemisjärjestelmään.

– Mutta ainahan jos yritysjohtajilla on suuri palkka, se näyttäytyy niiden kohdalla pahalta, jotka eivät samoihin ansioihin pysty. 

Esperi Caren tiedotuslinja on hyvin tiukka 2:28
Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen yritti saada kommenttia Esperi Caresta. Tiedotuslinja oli kuitenkin tiukka.

Vaikka Esperi Caren tapauksessa omavalvonta on selvästi pettänyt, Rajakankaan mielestä omavalvonta on jatkossakin tärkein tapa estää laiminlyöntitapauksia. 

– Ei, omavalvonta ei ole toiminut, ei julkisella eikä yksityisellä. Sitä pitää kuitenkin edelleen harrastaa. Sitten tulee tietysti järjestäjän ja maksajan valvonta. Sitten aluehallintoviraston valvonta ja sitten tietenkin Valviran, hän toteaa. 

Lisää aiheesta:

Lue myös:

    Uusimmat