Mainos

Espanjan hirmuhelle huipentuu: Elohopea nousee yli 40 asteeseen ja jopa kaikkien aikojen lämpöennätys voi mennä rikki

Kun Suomessa ja Pohjois-Euroopassa kärvistellään viileän ja epävakaisen kesäsään merkeissä, Espanjaa piinaa nyt poikkeuksellisen kova helleaalto, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykangas.

– Helleaalto kulminoituu ja tänään mitataan viikon huippulukemat. Laajalti maan sisäosissa voi olla 40 astetta ja ylikin. Etelä-Espanjan sisämaassa voi mennä jopa 45 astetta rikki, Markus Mäntykangas kertoo.

Meteorologin mukaan Espanjan kaikkien aikojen lämpöennätys on 47,2 astetta, eikä ole täysin poissuljettua etteikö ennätys voisi mennä nyt rikki. Mäntykankaan mukaan Espanjassa ylimmät lukemat kohoavat todennäköisesti jopa 46–47 asteeseen.

Mäntykangas ohjeistaa, että Espanjassa vierailevat suomalaismatkailijat voivat hakea superhelteeltä suojaa viettämällä kuumimpaan aikaan siestaa tai hakeutumalla rannikoille.

Espanjalaiset ovat tottuneet kuumiin kesiin, mutta tällä hetkellä kurmottavat lämpötilat ovat paikallisillekin ihmisille vaikeita.

– Heti rannikoilla on 10–15 astetta viileämpää. Tukalimmat helteet koskevat lähinnä sisämaata. Pikkuhiljaa kovimmat helteet alkavat helpottamaan, mutta silti Espanjassa on tavanomaista lämpimämpää.

Espanjan helteiden taustalla on pitkään jatkunut korkeapaine, jolloin ilma käytännössä lämpenee lisää päivä päivältä.

– Minun puolestani he voisivat luovuttaa meille 5–10 astetta, niin olisi vähän tasapuolisempaa. Näin tämä menee tänä kesänä, että etelässä on todella kuuma ja pohjoisessa viileää. Suurempaa muutosta siihen ei ole tiedossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.