Espanjalaiset tänään uurnille ennenaikaisissa vaaleissa

Helteiden uuvuttama Espanja valmistautuu vaaleihin 5:39
Helteiden uuvuttama Espanja valmistautuu vaaleihin

Espanjalaiset äänestävät tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa.

Gallupeissa oikeistopuolue PP on ollut johdossa. PP:tä johtaa 61-vuotias Alberto Nunez Feijoo, joka saattaa olla Espanjan seuraava pääministeri. Hallituksen muodostamiseen PP tarvinnee kuitenkin tukea laitaoikeiston Vox-puolueelta. 

Normaalin aikataulun mukaisesti Espanjassa olisi pidetty parlamenttivaalit vasta loppuvuodesta. Espanjan pääministeri Pedro Sanchez pyysi kuitenkin hajottamaan parlamentin sen jälkeen, kun hänen puolueensa kärsi pahoja tappioita alue- ja paikallisvaaleissa toukokuussa.

Vaalien aikataulua on arvosteltu. Espanjaa on koetellut poikkeuksellisen kova kuumuus, ja lämpötilat ovat tälläkin viikolla olleet useilla alueilla 40 asteen tuntumassa. Monet espanjalaiset viettävät kaiken lisäksi kesälomia.

– Kuka ihmeessä ehdottaa vaalien järjestämistä heinäkuun 23. päivänä, sunnuntaina keskellä kesää, kun lähes kaikki ovat lähteneet pois kaupungeista? Miten he voivat vaatia ihmisiä keskeyttämään lomansa ja jonottamaan äärimmäisessä kuumuudessa vain, jotta he voivat käyttää kansalaisvelvollisuutensa, päivitteli Sevillassa asuva Maripaz Perez Politico-verkkolehdelle.

Alberto Nunez Feijoo saattaa olla Espanjan seuraava pääministeri.

Saman lehden haastattelema politiikan tutkija Pablo Simon sanoo, että ainakin kymmenen miljoonaa äänioikeutettua viettää kesälomaansa.

– On epäselvää, miten moni äänestäjistä on poissa kotikaupungistaan, kuinka moni on halukas palamaan takaisin äänestämään ja kuinka moni aikoo äänestää postitse. Kaikki tämä on vielä mysteeri, tutkija sanoi.

Voxin puheenjohtaja ei usko ilmastonmuutokseen

Kuumuudessa kärsivässä Espanjassa kaikki muut puolueet paitsi laitaoikeistolainen Vox ovatkin maininneet haluavansa taistella ilmastonmuutosta vastaan, kertoo BBC. Voxin puheenjohtaja Santiago Abascal on aiemmin sanonut, ettei hän usko ilmastonmuutokseen.

PP ja Vox ovat arvostelleet viime hallituksen tekemiä parannuksia erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Näihin kuuluvat muun muassa sukupuolen korjaamista helpottava laki. Puolueiden hampaissa on ollut myös aborttioikeutta parantava laki.

Abascal on myös kampanjoinut vastustamalla sateenkaarilippujen nostamista julkisiin rakennuksiin Pride-kuukauden aikana. Lisäksi Vox on kampanjoinut voimakkaasti Katalonian separatistiliikkeitä vastaan ja ajanut yhtenäistä Espanjaa.

Myös viime hallituskaudella säädetty demokraattisen muistin laki on ollut puolueen hampaissa. Laki säädettiin alun perin diktaattori Francon uhrien muistamiseksi, ja sen yksi tarkoitus on ollut tutkia Francon valtakauden aikana tapahtuneita rikoksia.

Juttua on täydennetty lisätiedoilla kello 7.43.

Lue myös:

    Uusimmat