"Ensin ajattelin, että etten äänestäisi ollenkaan" – vaaliväsymys näyttää nakertavan äänestysintoa Espanjan toisissa parlamenttivaaleissa tänä vuonna

2:14

Espanjassa äänestys ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa on sujunut rauhallisesti. Levottomuuksia pelättiin Kataloniassa, missä itsenäistymisliikkeen johtajien vankeustuomiota vastustavat protestit ovat viime viikkoina muuttuneet aika ajoin väkivaltaisiksi mellakoiksi.

Alueen kaikki noin 8  000 poliisia on määrätty turvaamaan vaalipäivän kulkua.

Äänestys ei ole kuitenkaan sujunut täysin ilman välikohtauksia. Keskustaoikeistolaisen Ciudadanos-puolueen johtoon kuuluva Ines Arrimadas sai vastaansa huutelua ja buuauksia, kun hän kävi äänestämässä Barcelonassa.

Juttu jatkuu Katalonian tilannetta käsittelevän videon jälkeen. 

1:04

Kataloniassa vuonna 2006 perustettu Ciudadanos vastustaa kiivaasti alueen itsenäistymispyrkimyksiä. Protestoijat nimittelivät Arrimadasia valehtelijaksi ja fasistiksi sekä huusivat, että hänen pitäisi olla vankilassa katalonialaisjohtajien sijaan.

–  Kun nämä herrat haluavat heittää minut ulos, he haluavat heittää ulos kaikki, jotka aikovat äänestää meitä tänään -- älkää heittäkö pyyhettä kehään, äänestäkää, Arrimadas sanoi espanjalaismedialle tapahtuneen jälkeen.

Äänestysinto vaikuttaa kuitenkin olevan laskussa. Äänestysväsymystä osattiin odottaa, sillä vaalit ovat jo toiset tänä vuonna ja neljännet neljän vuoden sisällä.

Espanjan sisäministeriön mukaan paikallista aikaa iltakuudelta äänioikeutetuista hieman vajaat 57 prosenttia oli käynyt äänestämässä. Osuus on noin neljä prosenttiyksikköä pienempi kuin huhtikuun vaaleissa vastaavassa vaiheessa.

Katalonian kriisi kirittänyt oikeistoa

Mielipidemittausten mukaan sosialistit ovat pääministeri Pedro Sanchezin johdolla säilyttämässä asemansa parlamentin suurimpana puolueena.

Paikkoja ei kuitenkaan ole luvassa niin paljon, että sosialistit saisivat enemmistön 350-paikkaiseen parlamenttiin. Huhtikuun vaalien jälkeen Sanchez epäonnistui koalitiohallituksen muodostamisessa.

Suurinta vaalivoittoa on povattu äärioikeistolaiselle Vox-puolueelle, joka nousi keväällä ensi kertaa parlamenttiin. Katalonian kriisin kärjistyminen ja nousu keskeiseksi vaaliteemaksi on suosinut oikeistoa.

–  Äänestin oikeistoa, koska tärkeimpiä asioita ovat Espanjan yhtenäisyys ja eläkkeet, kertoi 84-vuotias Rafael Garcia.

Madridissa äänestänyt Garcia ei halunnut kertoa, mitä oikeistopuoluetta äänesti.

Voxin gallupmenestyksestä säikähtäneet vasemmistopuolueet ovat kampanjoineet kiivaasti äärioikeistoa vastaan.

–  Ensin ajattelin, etten äänestäisi ollenkaan. Mutta sitten olisin ollut pahoillani, jos oikeisto olisi voittanut äärioikeiston kanssa, sanoi Barcelonassa vasemmistolaista Podemos-puoluetta äänestänyt Mari Carmen Lopez, 25.

Äänestys päättyy yhdeksältä

Vaikka uuden hallituksen muodostamisesta odotetaan vaikeaa, yksikään puolue ei haluaisi päätyä lähitulevaisuudessa uudelleen vaaliuurnille.

–  Vaikka äänestyskäyttäytyminen näyttää muuttuneen huhtikuun vaaleista, muutokset eivät ole riittäviä helpottamaan hallituksen muodostamista. Niinpä poliittinen tilanne säilyy vaikeana tämän viikonlopun jälkeenkin, sanoi ING-laitoksen tutkija Steven Trypsteen.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä Suomen aikaa. Heti sen jälkeen saadaan lopputulosta ennakoivia ennusteita. Tulosten odotetaan olevan selvillä parin tunnin kuluessa äänestämisen päättymisestä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja