Espanja juhlii tuoretta kuningastaan MM-tappion varjossa

Felipe VI kruunataan Espanjan kuninkaaksi 3:25:39

Espanja juhlii tänään tuoreen kuninkaansa Felipe VI:n kruunajaisia, eikä edes maan jalkapallojoukkueen eilinen häviö ja putoaminen MM-kisoista ole vienyt täysin juhlatunnelmaa.   

Madridin katuja koristavat kruunajaisten kunniaksi tuhannet Espanjan liput, ja kaupat ovat täynnä kuninkaallisaiheisia t-paitoja ja jääkaappimagneetteja. Juhlallisuuksia turvaa kaduilla 7 000 poliisia.  

Säästösyistä tapahtumat järjestetään kuitenkin kansallisissa merkeissä, ilman kuninkaallisia vieraita ulkomailta.  

Illan jalkapallo-ottelua madridilaisessa baarissa seurannut 34-vuotias myyjä Joaquin Lamas oli valmis antamaan uudelle kuninkaalle mahdollisuuden.  

– Hän on mies, joka voi antaa Espanjalle lisäarvoa. En näe kuningasta kuninkaana vaan lähettiläänä, joka edustaa Espanjaa, hän sanoi.  

Aikaisemmin päivällä madridilainen Carlos Tesorero oli juhlatunnelmissa.  

– Nämä ovat juhlat uudelle kuninkaalle. Kaikki espanjalaiset uskovat häneen. Hänestä tulee varmasti hyvä kuningas, Tesorero sanoi.  

Tehtävänä korjata julkikuvaa  


Felipestä tuli jo vuorokauden vaihtuessa laillisesti kuningas. Hänen isänsä kuningas Juan Carlos luopui kruunustaan eilen seremoniassa, jota seurasi suuri joukko arvovieraita. Juan Carlos ehti olla kuninkaana 39 vuotta.  

46-vuotias tuore kuningas on kansan keskuudessa erittäin suosittu. Hiljattain tehdyssä kyselyssä 77 prosenttia vastaajista suhtautui häneen myönteisesti. Sen sijaan hänen 41-vuotias vaimonsa Letizia ei ole täysin onnistunut voittamaan ihmisiä puolelleen, vaan häntä on pidetty etäisenä. Kuningasparilla on kaksi tytärtä, 7-vuotias Sofia ja 8-vuotias Leonor.  

Kruunajaisseremonian ja kuninkaan puheen jälkeen Felipe ja kuningatar Letizia ajavat Madridin lävitse ja näyttäytyvät kansalaisille kuninkaallisen palatsin parvekkeella.  

Felipen tehtäväksi jää kiillottaa Espanjan kuningasperheen skandaaleissa tahriintunutta julkikuvaa. Suuttumusta ovat herättäneet muun muassa Juan Carlosin ylelliset elämäntavat ja Felipen sisaren Cristinan veroepäselvyydet.  

Kuningashuoneen vaikeuksien ohella maa kärsii korkeasta työttömyydestä. Myös Katalonian kysymys ja alueen mahdolliset itsenäistymisaikeet heijastuvat tuoreen kuninkaan kauden alkuun.  

Lue myös:

    Uusimmat