Esko Aho pitää poliitikkojen syyttelyä elinkeinoelämää kohtaan vaarallisena – on huolissaan myös politiikan julkisuuden lyhytjänteisyydestä

2:33
Näin Esko Aho luonnehti kirjaprojektiaan MTV Uutiset Liven haastattelussa – entinen pääministeri kertoo muun muassa, että elektroniikkajätti Nokia oli todella lähellä tulla myydyksi vuonna 1991.

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) pitää vaarallisena poliitikkojen syyttäviä puheita elinkeinoelämää kohtaan. Nykyinen pääministeri Sanna Marin (sd.) on useasti kuluvan vuoden aikana peräänkuuluttanut yritysten yhteiskuntavastuun merkitystä.

Hän nosti asian esille esimerkiksi, kun metsäyhtiö UPM kertoi aikovansa lakkauttaa Kaipolan paperitehtaan.Aho ei mainitse STT:n haastattelussa ketään nimeltä. Hän arvioi, että poliitikkojen kyky ymmärtää elinkeinoelämää on heikentynyt, kun he ovat pyrkineet katkaisemaan sidoksiaan yrityksiin riippumattomuuden nimissä.

– Poliitikkojen kannattaisi olla todella varovaisia mennessään neuvomaan yritysjohtajia siinä, miten kannattavaa liiketoimintaa kannattaisi rakentaa, Aho sanoo.

"Syvällinen perehtyminen asioihin on kärsinyt"

Pääministerin paikalta noin 25 vuotta sitten pudonnut Aho on huolissaan myös laajemmin politiikan teosta. Hän arvioi, että poliitikot käyttävät aikaisempaa enemmän aikaa maineensa varjeluun ja nopeaan reagointiin. Samalla syvällinen perehtyminen asioihin on kärsinyt.

Poliitikolle nuorta ikää Aho kuvailee haasteeksi, muttei ongelmaksi. Hän oli aikanaan Suomen nuorin pääministeri, ennen kuin Marin ohitti hänet tilastoissa.

– Kokemus tietysti kartoittaa tietynlaista osaamista, mutta samaan aikaan varsinkin tiukoissa paikoissa on etua, että pystyy ajattelemaan menneestä poikkeavalla tavalla.

"Keskusta on ollut usein kriisissä"

Entiseltä keskustapääministeriltä pitää vielä kysyä puolueensa tilanteesta. Miten Esko Aho arvioi kannatuskadosta kärsivän keskustan asemaa?

– Keskustan ajatus on muuttunut monta kertaa vuosikymmenten saatossa.

Se on ollut usein kriisissä, ja ehkä tämäkin kriisi voidaan nähdä mahdollisuutena luoda uusi nahka ja kansallinen tehtävä, Aho asettelee sanojaan.

– Sitä ei voi kukaan ulkopuolinen voi kuitenkaan antaa, enkä halua ryhtyä neuvonantajaksi.

Entä haluaisiko hän ryhtyä tasavallan presidentiksi? Yritys vuonna 2000 riitti lähes voittoon: yli 48 prosenttia äänistä vaalin toisella kierroksella. Aho naurahtaa. Kysymys nousee esille haastatteluissa usein, aina viimeisenä.

– Suunnitelmiini ei kuulu olla presidenttiehdokkaana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja