Esko Aho: Nuori sukupolvi voisi pelastaa Venäjän, jos se saisi mahdollisuuden – "Putin toimii tavalla, joka riskeeraa koko Venäjän tulevaisuuden"

Esko Aho osasi odottaa kritiikkiä toiminnastaan venäläisessä Sherbankissa 2:16
Esko Aho osasi odottaa kritiikkiä osallisuudestaan venäläisessä Sherbankissa.

Suomen entinen pääministeri Esko Aho muistelee vuoden 1992 tapahtumia uudessa kirjassaan 1992 – Suomen valinnat aavekissojen varjossa. Aho käsittelee kirjassa Suomen tilannetta talouskriisin aikana ja etääntymistä Neuvostoliitosta.

Aho oli Suomen pääministeri aikana, jolloin Neuvostoliitto hajosi. Näkeekö hän nykyisen Venäjän tilanteessa samanlaisia merkkejä kuin 1990-luvun alussa?

– Kyllä näen, että Vladimir Putinin Venäjä on ajautunut samantyyppisiin ongelmiin kuin mihin Neuvostoliitto loppukautenaan ajautui, Aho kertoi Uutisaamussa.

Ahon mukaan Neuvostoliitto ajautui ongelmiin omien virheidensä takia ja Putinin osalta tilanne on nyt sama.

– Hän lähti toimimaan tavalla, jossa hän riskeeraa koko Venäjän tulevaisuuden.

Ukrainan sodan alettua suomalaisten Venäjä-yhteyksiä on kritisoitu ja osansa kritiikistä sai myös Aho, joka toimi venäläisen Sherbankin hallituksessa. Hän ilmoitti vetäytyvänsä hallituksesta sodan alkamisen jälkeen.

– En voinut kuvitellakaan olevani sotaa käyvän maan pankin hallituksessa.

Aho kertoo kritiikin olleen odotettavaa.

– Kyllähän se on selvää, kun epäonnistuimme yrityksessä integroida Venäjää läntiseen Eurooppaan ja yhteistyöhön, niin totta kai se herättää kysymyksiä siitä, mikä meni pieleen ja kenen syy se on, Aho toteaa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Aho kuitenkin muistuttaa, ettei Venäjää voida muuttaa ulkopuolelta käsin, vaan muutoksen täytyy tulla sisältä. 

"Nostalgia Venäjän suuruudesta"

Ahon mukaan 1990-luvun alun Venäjän demokratiaa yritti rakentaa neuvostosukupolvi. Nyt Venäjällä on uusi nuori sukupolvi, joka olisi Ahon mukaan kyvykäs muuttamaan maata, jos se saa siihen mahdollisuuden.

– Kirjoitin kirjaan rivit elokuussa, että jos nuori sukupolvi ei saa muuttaa maata, se muuttaa maasta, Aho sanoo.

Tilanne ei kuitenkaan Ahon mielestä näytä tällä hetkellä hyvältä, sillä nuorella sukupolvella ei ole juuri mahdollisuuksia vaikuttaa.

Venäläiset ovat aikaisemmin tyytyneet Putinin hallintoon, koska se pystyi takaamaan vakautta ja taloudellista kehitystä. Nyt tuo vakaus on kuitenkin kadonnut ja Venäjää hallitaan nostalgialla.

– Nostalgia Venäjän suuruudesta ja sen palauttamisesta, sillä tämä nykyhallinto on ikään kuin hakenut oikeutuksensa. Se puree kyllä vanhemman polven venäläisiin, mutta ei enää nuorempaan polveen.

Suomen tulee jatkossakin pyrkiä järkevästi hoitamaan yhteisiä asioita Venäjän kanssa naapurivaltioina. 

– Nyt se on mahdotonta näissä oloissa tehdä ainakaan hyvin ja helposti, mutta meidän täytyy varautua siihen, että Venäjä muuttuu ja siitä syystä meidän täytyy pitää yllä ymmärrystä Venäjästä, Aho painottaa.

Katso koko Uutisaamun haastattelu alta.

Pystyykö Venäjä palaamaan historiansa suuruuteen, Esko Aho? 9:45

Lue myös:

    Uusimmat