Esko Aho kommentoi hallituksen koronatoimia MTV:lle – vertaa seuraavaa haastetta talonrakentamiseen: "Emme palaa mihinkään entiseen"

17:21
Esko Aho kommentoi hallituksen onnistumista koronakriisissä Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Entinen pääministeri Esko Aho antaa hyväksyntänsä Sanna Marinin (sd.) hallituksen koville toimille koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa maanantaina vieraillut Aho sanoo, että koronavirus on uhka jollaista Suomessa ei ehkä koskaan aiemmin ole koettu.

– Ainakaan minun elinaikanani, ja se on jo aika pitkä, 65-vuotias Aho sanoo.

Entinen keskustalainen pääministeri sanoo, että hallituksella on kovat paineet etenkin akuutin kriisin hoitamisessa. Aholla itsellään riittää luottoa suomalaiseen virkamieskuntaan ja hyvään hallintoon.

Hallitus on Ahon mukaan saattanut luottaa liikaa vain terveysviranomaisten arvioihin tilanteesta. Koronan kaltainen poikkeustila on paljon muutakin.

– Olennaista tällaisessa kriisissä on se, että pitäisi kuunnella monia tahoja alusta pitäen. Nämä kriisit eivät ole vain terveysviranomaisten haasteita vaan myös turvallisuusviranomaisten, kouluviranomaisten ja sosiaalipuolen haasteita.

– Syntyi sellainen mielikuva, että (terveysviranomaisten) kuunteleminen korostui ja nämä muut tekijät jäivät vähän taka-alalle.

Katse jo tulevaan

Ahon mukaan poliittisten päättäjien pitäisi kuitenkin hiljalleen nostaa katsetta tulevaan. Menneeseen ei enää voida vaikuttaa, mutta tulevaan sitäkin enemmän.

– Me emme palaa enää mihinkään entiseen vaan tulemme johonkin aivan uuteen. Sitä pitäisi ruveta miettimään, Aho linjaa.

Aho vertaa kriisin jälkeiseen aikaan valmistautumista talonrakentamiseen.

– Se ei tapahdu sillä tavalla, että kutsutaan paikalle kirvesmies, putkimies ja sähkömies ja aletaan rakentaa taloa. Siihen tarvitaan arkkitehti ensin, ja politiikan rooli on sen arkkitehtuurin tekeminen, Aho sanoo.

Tällä Aho tarkoittaa, että poliittisten päättäjien lisäksi tarvitaan kovan luokan osaajia, jotka voivat luoda yhteyksiä päätöksenteon, yritysjohdon ja akateemisen maailman välillä, seurata maailman tilannetta ja koota kaikki informaatio sellaiseen pakettiin, joka helpottaa poliittisia päättäjiä.

Tällaista koneistoa ei Ahon mukaan ole olemassa ja se pitäisi luoda.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja