Esittelyssä Viktoria Modesta: Amputoitu poptähti ravistelee perinteisiä kauneusihanteita

Viktoria Modesta Moskalova -nimi nousi hetkessä otsikoihin Prototype-musiikkivideon ja televisiosuitsutuksen myötä. Perinteiset poptähden kaikki raamit täyttävältä naiselta puuttuu vain yksi asia: vasen jalka. Ja tämä "puute" on nostanut hänet koko maailman tietoisuuteen.

Latvialaissyntyinen laulaja-malli Viktoria Modesta, 26, on kiirinyt nopealla tahdilla kaiken kansan tietoisuuteen maailman ensimmäisenä amputoituna popartistina, tittelillä bionic star.

– Olen tulevaisuuden malli, Modesta laulaa.

Modestan synnytyksessä vammautunut vasen jalka amputoitiin vuonna 2007.  Nuori nainen vietti lähes koko lapsuutensa ravaten kodin ja sairaalan välillä. Täysi-ikäisenä Modesta sai vihdoin suostuteltua kirurgit amputoimaan jalkansa polvesta alaspäin taatakseen sekä oman liikkuvuutensa että terveytensä.

– Tunsin, että aloin elää elämää uutena ihmisenä. Paransin mahdollisuuksiani, hyvinvointiani, vartaloani. Se oli erittäin voimaannuttavaa, Modesta kuvaa The Guardianin haastattelussa.

Sen sijaan, että nuoresta tytöstä alkaen mallinakin toiminut Modesta piilottelisi vammaansa, hän on osannut hyödyntää sitä nyttemmin popmaailmassa: hän suorastaan korostaa jalkaprotesiaan, joka ei ole täysin tavanomaisiin mittoihin rakennettu.

Esimerkiksi Alt. Limb Companyn teettämät proteesit ovat futuristisia ja huomiota herättäviä, kuten kristallein koristeltuja, Terminator-elokuvista inspiraationsa saaneita jalkaproteeseja.  Luurankojalka, johon on kiinnitetty stilettokorkokenkä. Musta, terävä piikki, joka raapii lattiaa huomiota herättävästi. Proteesin ei ole edes tarkoitus muistuttaa oikeaa jalkaa.

Vamma kerää katseet tarkoituksella.

– Urheilussa vammansa "voittaminen" tekee sinusta sankarin, mutta popmaailmassa ei ole tilaa tällaisille tuntemuksille, vuoden 2012 Paraolympialaisissa esiintynyt Modesta kuvaa.

Poplaulajan prototyyppi?

Viktoria Modesta toimii paraikaa brittiläisen televisiokanavan Channel 4:n Born Risky -kampanjan kasvoina syrjinnälle, mitä vähemmistö, kuten vammautuneet ja homoseksuaalit, kohtaavat.

Televisokanava onkin promonnut suurissa määrin Modestan Prototype-musiikkivideota näyttämällä pätkän siitä The X Factor -finaalissa lähes kymmenelle miljoonalle katsojalle. Suosio oli taattu siitä hetkestä lähtien.

Modestan kuvataan ravistelevan perinteisiä kauneuskäsityksiä; kaunis, loppuun asti tyylitelty Modesta kuitenkin täyttää kaikki poptähden elkeet ja puitteet futuristista pukeutumista ja ulosantia myöten. Laulajaa onkin jo ehditty verrata useaan otteeseen aikansa Lady Gagaksi.

Se, että Modestan ulosanti suorastaan tihkuu seksiä, on herättänyt myös pohdintaa puolin ja toisin.

– Kun ihmiset puhuvat "Miten hän muka eroaa muista naisartisteista, jotka näyttävät paljasta pintaa..." Niinpä, se on juuri kaiken pointti. Olen ihminen, aivan kuten kaikki muutkin, Modesta näpäyttää.

Modesta kuvaakin haluavansa kyseenalaistaa  Prototype-videollaan perinteiset käsitykset seksuaalisuudesta ja kauneudesta sekä korostaa ja juhlistaa eroavaisuuksia. Hänen mukaansa musiikkibisnes pelkää vammautuneita ihmisiä – nyt on hänen vuoronsa näyttää maailmalle olevansa ihminen, ei pelkkä vamma.

Lähteet: Wikipedia, Daily Mail, Theguardian.com, Dazeddigital.com, Youtube

Lue myös:

    Uusimmat