Eroon turhasta roinasta – karsimishaasteet leviävät blogeissa

Kodin tavaramäärän vähentämisestä on kasvanut ilmiö, johon yhä useampi tarttuu. Sosiaalisessa mediassa ja blogeissa kiertää ilmiöön liittyviä haasteita, joissa on kaikissa sama tavoite: päästä eroon ylimääräisestä tavarasta. 

Tavara pois päivässä -haaste, sadan tavaran karsimishaaste, tuhannen tavaran haaste… Erilaisia vinkkejä lähteä vähentämään kodin tavaramäärää löytyy Internetin syövereistä loputtomasti. Bloggaajat tarttuvat haasteisiin ja kertovat sen jälkeen kokemuksistaan. Lukijat inspiroituvat ja ilmiö leviää. Mikä saa ihmiset tarttumaan toimeen ja opettelemaan tulemaan toimeen vähemmällä tavaramäärällä?

Ammattiraivaajana vuodesta 2008 toiminut Tuula Lahtinen uskoo ihmisten kiinnittävän yhä enemmän huomiota kulutuskäyttäytymiseen ja tavaramääriin.

Sosiaalinen media on tässä hyvä inspiraationlähde. 

– Facebook-ryhmissä leviää tapa lahjoittaa tavaraa esimerkiksi kahvipakettia, vessapaperia tai muuta pois kuluvaa vastaan. Se on hirveän hyvä idea.

Tavaramäärän karsiminen voi helpottaa sekä arkea että parantaa mielialaa. 

– Kun kodista raivaa turhat tavarat pois, on helpompi hengittää ja olla. Myös perussiivoaminen on helpompaa, kun tavarakasoja ei loju siellä täällä.

"Kaupat yllyttävät ostamaan kolme kahden hinnalla"

Ammattiraivaajana Lahtinen näkee työssään asiakkaita laidasta laitaan. Monet turvautuvat ammattilaisen apuun muuton yhteydessä, mutta kaikki asiakkaat eivät suinkaan ole muuttamassa.

– Joillekin asiakkailleni jo se on huippujuttu, kun lattia tulee näkyviin tavaroiden alta. Joillain koti on päässyt sen verran sotkuiseen kuntoon, ettei sinne kehtaa enää pyytää vieraita.

– Yksi syy kutsua ammattiraivaaja paikalle liittyy siihen, että kaapit ovat niin täynnä, ettei niihin mahdu enää mitään. Siinä tilanteessa vaatenyssyköitä ja lehtipinoja alkaa kertyä lattioille. Aika paljon asiakkaissa on myös eläkeläisiä, jotka haluavat tehdä palveluksen jälkipolville ja raivata kotiaan.

Lapsiperheiden Lahtinen sanoo kierrättävän tänä päivänä tehokkaasti sekä lastenvaatteet että lelut.

– Lapsiperheiden lisäksi löytyy kuitenkin aikuisia, kiireisiä ihmisiä, joille tavaraa vain kertyy. Nykypäivä on sellainen, että kaupat yllyttävät ostamaan kolme kahden hinnalla, ja ihmisethän ostavat, vaikka tarvetta olisi ollut vain yhdelle tavaralle.

Lahjojen suhteen suomalaiset ovat Lahtisen mukaan viisastuneet viime aikoina. Nykyään lahjoiksi annetaan muun muassa lahjakortteja tai muuta aineetonta.

– Ennen 50 ja 60 vuotta täyttäville annettiin aina maljakoita. Onneksi siitä tavasta on päästy eroon. 

Lue myös:

    Uusimmat