Ero ja hiustyyli – mikä yhteys näiden väliltä löytyy?

Asiantuntijoiden mukaan naiset muuttavat usein hiustyyliään eron jälkeen kuvastaakseen uuden ajan alkua.

Näyttelijä Kristen Stewart muutti hiljattain hiustyyliään. Pitkät, paksut, ruskeat hiukset ovat olleet Stewartin tavaramerkki, mutta nyt näyttelijättären hiukset ovat paljon entistä lyhyemmät ja punasävyiset. Ilmeisesti uusi hiustyyli kuvastaa vapautta ja menneisyydestä irti päästämistä, eli toisin sanoen Stewardin ja Robert Pattisonin päättynyttä parisuhdetta.

Kuulostaako tutulta? Ei ole lainkaan epätavallista tai ennenkuulumatonta muuttaa hiustyyliänsä juuri eron jälkeen. Itse asiassa monet naiset haluavat muuttaa ulkonäköään radikaalisti parisuhteen päättymisen jälkeen.

Keino selviytyä erosta

Kliininen psykologi Seema Hingorrany kertoo, että monet naiset mieltävät ulkonäkönsä ja hiustensa olevan eronkin jälkeen sellaisia asioita, joita he itse vielä hallitsevat täydellisesti. Pohjimmiltaan kyse on yksinkertaisesta selviytymiskeinosta: et pysty muuttamaan elämäntilannettasi, mutta voit muuttaa ulkonäköäsi. 

Muuttaessaan eron jälkeen hiustyyliään naiset pyrkivät kohti uutta, raikasta identiteettiä. Naiset tuntevat voimakasta tarvetta siirtyä elämässään eteenpäin, ja tähän liittyy myös tarve näyttää erilaiselta kuin ennen.

Kulttuurimme on hyvin ulkonäkökeskeinen. Asiantuntijoiden mukaan eron jälkeinen hiustenleikkuu on ikivanha perinne naisten keskuudessa, koska se kuvaa uutta alkua ja symboloi sitä, että nainen on hyväksynyt oman kohtalonsa ja päättänyt siirtyä eteenpäin. 

Joskus on kyse myös siitä, että hiustyyliä muuttamalla halutaan saavuttaa entisen kumppanin huomio. Useimmiten kyse on kuitenkin itsenäisyyden tunteen saavuttamisesta. Hiustyyliä muuttamalla luovutaan vanhasta minästä ja annetaan tilaa uudelle, paremmalle minälle.

Lue myös:

    Uusimmat