Erkki Tuomioja: Yksi keskeinen tekijä nosti Martti Ahtisaaren presidentiksi

Tällä ovelalla keinolla Ahtisaari varmisti Suomen EU-jäsenyyden 1:27
Katso myös: Tällä ovelalla keinolla Ahtisaari varmisti Suomen EU-jäsenyyden

Tuomiojan mukaan Ahtisaaren kaltaiselle ehdokkaalle oli vuonna 1994 sosiaalinen tilaus.

Pitkän linjan demarivaikuttaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Martti Ahtisaaren luonnetta keskeisenä selittävänä tekijänä hänen menestyksessään rauhanvälittäjänä ja vuoden 1994 presidentinvaaleissa.

– Ahtisaarta oli äärimmäisen helppo lähestyä. Se oli varmasti yksi avaimista hänen menetykseensä rauhansovittelijana. Presidentinvaalikampanjoinnin aikana hän oli ainoa ehdokkaista, joka pystyi luontevasti keskustelemaan minkälaisen porukan kanssa tahansa, Tuomioja arvioi STT:lle.

Tuomioja oli aikoinaan aktiivisesti mukana nostamassa Ahtisaarta presidentiksi vuonna 1994. Tuomiojan mukaan Ahtisaaren kaltaiselle ehdokkaalle oli "sosiaalinen tilaus".

– Muut ehdokkaat hahmotettiin vanhoiksi ja kuluneiksi ja haluttiin jotain uutta, Tuomioja muistelee.

Ymmärsi historian merkityksen

Se, että Ahtisaari nousi presidentiksi päivänpolitiikan ulkopuolelta, osoittautui Tuomiojan mukaan myös hänen heikkoudekseen, kun Ahtisaaren sisäpoliittinen osaaminen osoittautui rajalliseksi.

– Päätyönsä eli ulko- ja turvallisuuspolitiikan hän hoiti hyvin samoin kuin tietysti työnsä rauhansovittelijana, Tuomioja sanoo.

Tuomioja muistaa lämmöllä myös sitä, että Ahtisaari oli vuonna 2016 mukana Historioitsijat ilman rajoja -järjestön perustavassa kokouksessa kertomassa kokemuksistaan rauhanvälittäjänä.

– Hän ymmärsi historian merkityksen erilaisten konfliktien ylläpitämisessä, mutta myös niiden ratkaisemisessa. Historiaa voidaan käyttää väärin vihollisuuksien lietsomiseen, mutta sitä voidaan käyttää myös rauhan rakentamiseen, Tuomioja sanoo.

Ahtisaari kuoli 86-vuotiaana varhain maanantaina aamulla.

Lue myös:

    Uusimmat