Erilaiset vauvahaaveet voivat rikkoa parisuhteen – miehet eivät ymmärrä, ettei aikaa ole loputtomiin

Moni aikuinen suomalainen kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Kumppanin puute voi olla este vauvahaaveille – mutta myös se, jos toiveet lastenhankinnan ajankohdasta eivät pariskunnan kesken kohtaa.

Lapsettomuuden taustalla voi olla fyysisten tekijöiden ohella myös haaveiden erilaisuus – tai pikemminkin eriaikaisuus. Vaikka suomalaisten pariskuntien välillä ikäeroa on tyypillisesti 2–3 vuotta, vauvahaaveet eivät välttämättä osu samalle kellonlyömälle.

– Sanoisin, että Suomessa keskimäärin miesten toiveet ovat samanlaisia kuin naisten toiveet. Myös miehet haluavat lapsia ja kokevat lapsettomuuden ongelmaksi, Väestöliiton tutkija Anneli Miettinen kuvaa.

– Usein erimielisyys kuitenkin liittyy siihen, että toinen haluaa tietoisemmin tai aktiivisemmin lasta, ja toinen on vielä epävarma. Epävarmemman epävarmuus liittyy usein siihen, että haluaa siirtää lastenhankintaa hieman pidemmälle, ”ehkä jonain päivänä”.

Tiesitkö?

Nainen on hedelmällisimmillään alle 30-vuotiaana. Yli 35-vuotias nainen tulee vuoden kuluessa raskaaksi noin 66 prosentin todennäköisyydellä. 40-vuotiailla luku putoaa 44 prosenttiin.

Miehillä onkin tässä suhteessa pelivaraa hieman pidemmälle kuin naisilla: vaikka miehen hedelmällisyys on huipussaan noin 25–30-vuotiaana, voivat he saada jälkikasvua vielä vanhempanakin.

Naisilla hedelmällisyys alkaa laskea selvästi 35-vuotiaasta alkaen. Naisen sukusolut, eli munasolut, vanhenevat vuosi vuodelta – ne ovat yhtä vanhoja kuin nainen itsekin.

Sen sijaan miehen sukusoluja, eli siittiöitä, syntyy koko ajan lisää. Periaatteessa mies on hedelmällinen niin kauan kuin pystyy harrastamaan seksiä.

– Moni mies ajattelee, että perheen perustamista voi siirtää vähän pidemmälle. Nainen taas joutuu miettimään sitä, ettei lastenhankintaa voi loputtomasti siirtää, Miettinen pohtii.

– Se ei välttämättä ole pahantahtoisuutta. Mies ei vain välttämättä hoksaa tätä pelivaran merkityksellisyyttä.

Miehet eivät ole tietoisia naisten hedelmällisyydestä

Biologinen kello ei ole myöskään aivan huuhaata – ainakaan siinä mielessä, että iän myötä hedelmällisyys heikkenee. Eritoten miehillä näyttäisi olevan jonkin verran epätietoisuutta hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä.

– Kyselyssä, jossa kysyttiin iän merkityksestä hedelmällisyyteen, kävi ilmi, että tieto miehillä on aika heikkoa. Joukko miehiä luuli, että vasta reilusti yli 40-vuotias nainen ei kykene hankkimaan lapsia, vaikka oikeasti jo kolmenkymmenenviiden ikävuoden seutuvilla hedelmällisyys alkaa laskea, Miettinen muistuttaa.

Mutta entä jos haaveissa on vauva, ja oma kumppani ei ole lainkaan innokas – toiveet ja haaveet perheen perustamisesta eivät kohtaakaan?

– Jos pariskunnan lapsihaaveet eivät kohtaa lainkaan, joutuu kompromissien eteen: sitä joutuu joko luopumaan lapsisuunnitelmista, tai kumppanista, Miettinen pohtii.

– Siihen ei ole olemassa helppoa, täysin onnellista ratkaisua. 

Lue myös:

    Uusimmat