Erilaiset äidit -perhe Hirtentreu-Haji: Kuinka suru vaikuttaa lapsen syntymään?

Erilaiset äidit -sarjan toisessa jaksossa 16. syyskuuta AVAlla tarinansa kertoo viidettä lastaan odottava Merle Hirtentreu. Virolaistaustaisen Merlen raskaus on sujunut hyvin, mutta hänen miehensä Alanin huoli hänen Syyriassa keskellä sotaa elävistä vanhemmista lapsistaan varjostaa iloa, jota perheenlisäys tavallisesti mukanaan tuo. Kuinka suuri suru lasten pärjäämisestä vaikuttaa pienen lapsen odotukseen ja ensihetkiin?

Raskaus oli 36-vuotiaalle Merle Hirtentreulle ja hänen miehelleen Alan Hajille ilouutinen: perheen kaksivuotiaan kuopuksen, Eliaksen ei ollutkaan ollut tarkoitus jäädä suuren perheen nuorimmaiseksi. Huolimatta ilouutisesta, joka raskaus perheelle oli, ovat viime kuukaudet olleet perheelle äärimmäisen rankkoja, sillä osa Alanin lapsista asuu Syyriassa sodan keskellä. Perheen uusimman tulokkaan odotusaikaa on varjostanut suuri huoli siitä, selviävätkö Alanin lapset hengissä pommituksista ja ammuskeluista.

– Lapsen syntymä on koko perheelle suuri ilo, mutta minua on harmittanut kuitenkin koko ajan Alanin puolesta. Hän on ollut niin huolissaan Syyriassa asuvista lapsistaan ja miettinyt sitä, että miten heidät saisi tänne Suomeen, Merle kertoo.

Alan on pyrkinyt olemaan parhaansa mukaan tukena Merlen raskaudessa, mutta arki lasta odottaessa ei ole ollut samanlaista kuin esimerkiksi silloin, kun Merle odotti nyt kaksivuotiasta Eliasta. Alanin on ollut vaikea pitää ajatukset poissa toisesta kotimaastaan, Syyriasta ja siellä vallitsevasta hädästä.

– Kun Elias syntyi, niin asiat Syyriassa eivät olleet vielä niin huonosti. Silloin hän oli enemmän läsnä kuin nyt, Merle kertoo.

Jääkö lapsi viimeiseksi?

Erilaisen tästä raskaudesta jo neljä lasta synnyttäneelle Merlelle on tehnyt se, että hän ei aio saada enempää lapsia. Hän on päättänyt siksi ottaa kaiken ilon irti raskaudestaan.

– Tämä raskaus on ollut sen takia erilainen, että minä olen päättänyt, että en tee enää ikinä lapsia ja siksi minä yritän ottaa koko ilon irti tästä viimeisestä raskaudesta, Merle hymyilee.

Aiemmin suuren perheen äiti on aina elätellyt ajatusta siitä, että perheeseen saisi saapua vielä ainakin yksi pienokainen.

– Kun odotin Eliasta, ajattelin, että ehkä joskus vielä saan lapsen, mutta nyt minulle ei ole tullut enää sellaista ajatusta, Merle kertoo.

Jakson perhe: Merle Hirtentreu, Alan Haji ja lapset Elias, Susan, Kristina, Elisabeth ja Merlyn. Alanilla on useita lapsia myös Syyriassa.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

Keskustele Erilaiset äidit -sarjasta ohjelman Facebook-sivulla https://www.facebook.com/erilaisetaidit.

Katso Erilaiset äidit jakso 2: Perhe Hirtentreu-Haji

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja