Erikoista reittiä Suomeen saapunut jättitimantti myytiin – jalokivikauppias paljastaa, että hinta oli kova

Lapinporokoirapentu Lauhan jätöksissä kimalteli timanttinen korvakoru – arvoesine löysi tiensä mutkien kautta takaisin omistajalleen 3:24
Lapinporokoirapentu Lauhan jätöksissä kimalteli timanttinen korvakoru. Tällä videolla kerrotaan, miten arvoesine löysi tiensä mutkien kautta takaisin omistajalleen.

Tiettävästi suurin Suomessa myyty timantti on saanut yllättävän ostajan. Jalokivikauppias paljastaa, että myyntihinta oli kova.

Helsinkiläinen kultasepänliike J.A. Tarkiainen kauppasi kolme vuotta sitten tiettävästi suurinta Suomessa myynnissä ollutta timanttia. 19.13 karaatin kiven hinnaksi veikattiin tuolloin yli 600 000 euroa.

Suuren timantin koko oli moninkertainen verrattuna esimerkiksi sormuksissa yleensä käytettäviin timantteihin. Tavanomaisin vihkisormuksiin valittava timantti on kooltaan noin puoli karaattia.

– Timantti myytiin, mutta lopullista hintaa en valitettavasti voi paljastaa. Mutta kova se oli, J.A. Tarkiaisen toimitusjohtaja Heikki Varonen kertoo.

Princess-hiotun hieman kellertävän timantin hintaan vaikuttivat koon lisäksi sen puhtaus, väri ja hionta. 

– Tämän kokoisia kiviä on harvakseltaan myynnissä maailmallakin. 10–12 karaatin kiviä näkee myynnissä tavallisemmin, mutta 15 karaatin ylitykset ovat harvinaisia, Varonen totesi tuolloin.

Timantti tuli Suomeen erikoista reittiä

Suuri timantti päätyi Suomeen melko erikoista reittiä. Sitä oli käytetty osamaksuna isossa kiinteistökaupassa. Kiinteistökaupan ostaja käytti ostoksessa maksuvälineenä myös useita pienempiä timantteja.

Timantin omistaja haluasi kuitenkin lopulta realisoida suuren timanttinsa rahaksi. Jutun julkaisua seuranneiden kuukausien aikana kiveä yritettiinkin kaupata ulkomaille.

Ostajakunta Suomessa rajattu

Varosen mukaan näin suuren ja arvokkaan timantin ostajakunta on Suomessa melko rajattu. 

Kiveä esiteltiin muutamalle kymmenelle ostajalle sekä Suomessa että ulkomailla. Se ei ollut yleisesti esillä, vaan myyjä otti suoraan yhteyttä potentiaalisiin ostajiin.

J.A. Tarkiainen keskusteli myös Sotheby´sin huutokaupan kanssa. Varonen kertoo myyjän uskoneen, että kivi olisi käynyt kaupaksi lopulta heidän kauttaan. Lontoolaisten välityspalkkio oli kuitenkin liian iso.

– Lopulta timantin osti eräs kanta-asiakkaamme Helsingissä. Hän teki meille ensimmäisen ja toisenkin tarjouksen, ja kolmannen kohdalla aloimme neuvotella, Varonen kertoo.

Kannattaako timanttikaupoille lähteä?

Mutta kannattaako timanttikaupoille lähteä, jos haaveilee samasta: myöhemmin helposti realisoitavasta omaisuudesta? 

Erityisesti korona-ajan epävarmuudessa moni punnitsee, mihin rahojaan kannattaa sijoittaa. Timanttien suhteen kannattaa olla tarkkana.

– Kuluttaja on timanttikaupassa pitkälti kauppiaan armoilla. Jos ostaa arveluttavasta paikasta, lopputulos voi olla arveluttava. Timantti kannattaa ostaa paikasta, johon luottaa, ja yli puolen karaatin kivestä kannattaa aina vaatia sertifikaatti, Varonen sanoo.

Entä onko timantti hyvä sijoitus?

– Ei timantti koskaan arvopaperisijoituksia voita, mutta sitä voi ihailla yllään joka päivä, Varonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat