Mainos

Erikoisartikkeli: Tuukka Temonen tekee töitä elämänkumppaninsa Olgan kanssa: "Haluan jakaa ihan kaiken"

25:28

Tuukka Temonen johtaa Optipari-yhtiötään yhdessä vaimonsa, näyttelijä Olga Temosen kanssa. Apulanta-yhtyeen entinen basisti kertoo silti pohtivansa lähes päivittäin, mitä hänestä tulee isona.

Katso yllä videolta, mitä Tuukka Temonen puhui keväällä vuoden 2018 Jussi-ehdokkaista sekä Me Too -kohusta.

Vuosi 2004 oli Tuukka Temosen elämässä mullistava. Temonen, 43, erosi Apulanta-yhtyeestä ja siirtyi päätoimisesti elokuva- ja videotuotantopuolelle.

Miehen filmiura käynnistyi musiikkivideoista, joita hän on ohjannut yli sata. Temosen ohjaamia musiikkivideoita on palkittu vuosien saatossa muun muassa Muuvi-palkinnoilla.

Vuonna 1997 Temonen peri isänsä Matti Temosen yhtiön, metallikonepaja Optipari oy:n. Toimialamuutoksen myötä yrityksestä tuli elokuva- ja videotuotantoyhtiö. Tuukka on Optiparin toimitusjohtaja ja hänen vaimonsa Olga Temonen yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

KUKA?

 • Ohjaaja, elokuvantekijä Tuukka Temonen, 43.
 • Syntyi huhtikuussa 1975 Nastolassa.
 • Naimisissa näyttelijä Olga Temosen (omaa sukua Koskikallio) kanssa. Vuonna 2008 avioituneella parilla on kolme lasta ja sijaistytär.
 • Asuu perheineen Iitin Sääskjärvellä.
 • Yrityksensä Optipari oy:n toimitusjohtaja. Olga Temonen on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.
 • Apulanta-yhtyeen basisti vuosina 1993–2005. Viimeisen keikkansa Apulannassa Temonen soitti Vantaan Ankkarockissa elokuussa 2004.
 • Ohjannut tv-ohjelmia (Diili, Afganistan, Retro, The McCoys Show), elokuvia (Presidentintekijät, 2012, Teit meistä kauniin, 2016) sekä musiikkivideoita muun muassa Apulannalle, Kaija Koolle, Santa Cruzille ja Diandralle.
 • Äänestettiin ääniharavana Iitin kunnanvaltuustoon sekä vuosien 2008 että 2012 kuntavaaleissa kokoomuksen ehdokkaana.
 • Erosi kokoomuksesta toukokuussa 2014, mutta jatkoi Iitin kunnanvaltuustossa valtuustokauden loppuun sitoutumattomana edustajana. On sittemmin arvostellut kokoomuksen politiikkaa.

Temonen on ehtinyt tehdä uransa aikana paljon. Vielä Apulannassa soittaessaan hän teki vuonna 2003 The McCoys Show -sarjan MTV3-kanavalle. Vuotta myöhemmin hän oli tosi-tv-ohjelma Diilin toinen ohjaaja.

Tuukka muistelee, että kuvapuolen hommat lähtivät rullaamaan hyvin sen jälkeen, kun hän oli lähtenyt Apulannasta vuonna 2004.

– Yllättävänkin hyvin. Vuodesta 2005 lähtien minulla on ollut firmassa kuukausipalkkaa saavia työntekijöitä. Vuoteen 2008 asti meni tosi hyvin ja oli tosi kivaa. Teimme hirveän isoja tuotantoja muun muassa MTV:lle, Temonen kertoo.

– Lisäksi teimme alihankintana paljon töitä muille tuotantoyhtiöille. Parhaimmillaan meillä oli 16 ihmistä töissä.

Temonen kuvailee tuon ajan olleen oppimisen aikaa.

– Kyllä silloin monesti nukuttiin toimistolla. Teimme töitä niin pitkään kuin jaksoimme, menimme nukkumaan ja heräsimme aamulla tekemään samaa.

"Se on vapauden huipentuma"

Tänä vuonna on kulunut 14 vuotta siitä, kun Temonen lähti Apulannasta.

– Paljon on vettä virrannut Kymijoessa sen jälkeen. Minusta on tullut isä kolmelle lapselle sekä yhdelle lainalapselle, joka käy meillä edelleen tasaisin väliajoin. Pienessä kuvassa voi sanoa, että elämä on löytänyt uomansa, mutta isossa kuvassa mietin joka päivä, mitä haluan tehdä isona ja voinko tehdä jotain muuta, voisiko toimintaa laajentaa ja niin edelleen, Tuukka muistelee.

– Paljon mietin myös sitä, että pystyisinkö tekemään jotain muuta kuin tätä. Olen päätynyt siihen, että en. Sähköasentaja Temonen? Olisi aika helvetin vaikeata. Kaikenhan voi oppia, totta kai, mutta haluaisinko olla vaikkapa putkimies viiden vuoden päästä? Ehkä en. Eikä minulla ole mitään putkimiehiä vastaan, heitä tarvitaan, mutta ei minusta olisi siihen. En osaisi sitä hommaa.

Temonen sanoo yrittämisen olevan paikoin hyvin raskasta.

– Toki sitä välillä miettii, että voisiko sitä olla jossain palkkatöissä. Mutta kyllä se olisi mahdottomuus. Yrittäjällä on se vapaus, että voi päättää mitä tekee ja mihin suuntaan menee. Se on hassu tunne, mutta arvostan yrittäjän vapautta kaikista eniten. Se on vapauden huipentuma, kun päättää itse omista tekemisistään, Tuukka kiteyttää.

Tuukka Temonen tekee töitä vaimonsa Olgan kanssa.

– Se homma toimii. Olen aina tehnyt elämänkumppanieni kanssa niin. 1990-luvulla Voionmaan opistossa tapasin mimmin, joka oli usean vuoden ajan mukana kaikissa tuotannoissa mitä tein. Sitten vaihtui kumppani, jonka kanssa teimme yhdessä töitä 7–8 vuoden ajan. Olgan kanssa on ollut sama, Temonen kertoo.

– Omassa tekemisessä on todella tärkeää, että voi luottaa avainhenkilöihin. Minun on helppo luottaa elämänkumppaniini. Silloin tekeminen on tosi paljon helpompaa ja vaivattomampaa.

Temonen sanoo, että elämänkumppanin kanssa työskenteleminen on luontevaa.

– Olen toisen ihmisen kumppani ja haluan jakaa hänen kanssaan kaiken. Ihan kaiken, Tuukka painottaa.

– Arki on tosi paljon helpompaa, kun se maailma, mistä puhutaan, on molemmille tuttu. Ei töitä tarvitse tieten tahtoen kotiin tuoda, mutta niitä tulee aina pyöriteltyä kuitenkin. Siinä saa heti ensimmäisen ja täysin rehellisen palautteen ajatuksista. Että kannattaako viedä vaikkapa jotain juttua eteenpäin.

Katso alla Temosten videohaastattelu vuoden 2017 Jussi-gaalassa.

1:53

Presidentintekijät-elokuva (2014) oli Temosen esikoisohjaus valkokankaalle. Apulannan tarinan kertova Teit meistä kauniin sai ensi-iltansa vuonna 2016 ja kolmas, löyhästi Jari Sarasvuon elämään pohjautuva Valmentaja saapuu teattereihin syksyllä.

– Idea Valmentajaan lähti siitä, että haluan käsitellä todellisia asioita ja kotimaisessa elokuvassa ei ole juurikaan käsitelty yrittäjämaailmaa, liiketoimintaa ja -elämää. Yhdysvalloissa sen sijaan on, runsaasti, Temonen sanoo.

– Tykkään niistä kaikista: The Wolf of Wall Street (2013), Wall Street – rahan ja vallan katu (1987), Wall Street: Money Never Sleeps (2010) tai The Big Short (2015). Tähän aihealueeseen liittyviä elokuvia on paljon ja olen niiden suuri fani. Halusin tehdä jotain samanlaista.

Temonen mietti, kuka olisi sellainen henkilö, kenestä voisi tehdä vastaavankaltaisen elokuvan.

– Mietimme muun muassa Vesa Keskistä, mutta päädyimme kuitenkin Sarasvuohon. Hänen elämänsä on ollut tosi laaja-alainen, hän on vaikuttanut tosi pitkään ja valtaosa siitä, mitä hän on tehnyt 1990-luvulla, on täysin vierasta suurelle osalle hänen Twitter-seuraajistaan, Tuukka kertoo.

– Hänen tarinansa on paikoin aivan överiä! Puitteet tällaiseen liike-elämän tarinaan olivat klassiset. Ja onhan hän äärimmäisen kiinnostava hahmo.

---

Valmentaja-elokuva saa ensi-iltansa 17. lokakuuta 2018. Lisätietoa elokuvasta täällä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja