Mainos

Erikoisartikkeli: Esiintymistä vihaava Tuukka Temonen soitti Apulannassa keikkoja tuhatpäisille yleisöille: "Olen tosi ujo ja epävarma"

25:28

Syksyllä ensi-iltansa saavan Valmentaja-elokuvan ohjaaja Tuukka Temonen puhuu MTV:n erikoishaastattelun ensimmäisessä osassa muun muassa urastaan rock-tähtenä.

Katso yllä videolta, mitä Tuukka Temonen puhui keväällä vuoden 2018 Jussi-ehdokkaista sekä Me Too -kohusta.

Tuukka Temonen on innoissaan. Takana on suora lähetys, jossa keskusteltiin Jussi-palkintoehdokkaista sekä Me Too -kohusta.

Livelähetyksen jälkeen on aika istua alas ja puhua elämästä. Lähes puolentoista tunnin keskustelun aikana siitä ehditään todella puhua: Temosen lapsuudesta ja nuoruudesta, urasta rock-tähtenä, nykyurasta ohjaajana, väleistä Apulanta-yhtyetovereihin sekä myös miehen elämän asettumisesta uomiinsa.

– Intoni liikkuvaan kuvaan on lähtenyt tv-sarjoista. Klassikkosarjoista, kuten Katuhaukka ja Ritari Ässä. Vähän myöhemmin taas innostuin James Bond- ja Indiana Jones -elokuvista, Temonen kertoo.

– Elokuvan ja seikkailun maailma on kiinnostanut. Tintti on ollut tosi tärkeä esikuva. Sieltä tulee ehkä se, että elokuvissa, joista itse tykkään, pitää olla jokin uutisarvo. Toki tykkään viihteestä ja historiasta – eihän jossain Indiana Jonesissa mitään uutisarvoa ole, mutta siinä on jotain samaa kuin Tintissä. Olen aina tykännyt sankareista.

"Päähenkilö oli aina se tärkein asia"

Temonen ei ihaillut lapsuudessaan ja nuoruudessaan elokuvien ja sarjojen tekijöitä, koska he eivät näy kuvissa. Sen sijaan hän ihaili juurikin sankareita.

– Pienelle pojalle päähenkilö oli aina se tärkein asia. Sitä kautta voisi ajatella, että minusta olisi pitänyt tulla näyttelijä. Niin ei käynyt. Siihen taas vaikuttaa se, että olen tosi ujo ja epävarma. Esiintyminen on minulle vaikeaa.

KUKA?

 • Ohjaaja, elokuvantekijä Tuukka Temonen, 43.
 • Syntyi huhtikuussa 1975 Nastolassa.
 • Naimisissa näyttelijä Olga Temosen (omaa sukua Koskikallio) kanssa. Vuonna 2008 avioituneella parilla on kolme lasta ja sijaistytär.
 • Asuu perheineen Iitin Sääskjärvellä.
 • Yrityksensä Optipari oy:n toimitusjohtaja. Olga Temonen on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.
 • Apulanta-yhtyeen basisti vuosina 1993–2005. Viimeisen keikkansa Apulannassa Temonen soitti Vantaan Ankkarockissa elokuussa 2004.
 • Ohjannut tv-ohjelmia (Diili, Afganistan, Retro, The McCoys Show), elokuvia (Presidentintekijät, 2012, Teit meistä kauniin, 2016) sekä musiikkivideoita muun muassa Apulannalle, Kaija Koolle, Santa Cruzille ja Diandralle.
 • Äänestettiin ääniharavana Iitin kunnanvaltuustoon sekä vuosien 2008 että 2012 kuntavaaleissa kokoomuksen ehdokkaana.
 • Erosi kokoomuksesta toukokuussa 2014, mutta jatkoi Iitin kunnanvaltuustossa valtuustokauden loppuun sitoutumattomana edustajana. On sittemmin arvostellut kokoomuksen politiikkaa.
 • Jari Sarasvuon elämästä löyhästi kertova Valmentaja saa ensi-iltansa keskiviikkona 17. lokakuuta 2018.

Temonen katsoi lapsena ja nuorena paljon televisiota, mutta myös muut viihdemuodot kiinnostivat.

– Luin sarjakuvia ja kirjoja. Ahmin kaiken, mitä löysin: länkkäreitä, kauhuelokuvia. Muistan, että merkittävä asia on ollut esimerkiksi MTV3-kanava. 1980-luvulla elokuvatarjonta muuttui. Esimerkiksi Emmanuelle-elokuvat olivat yhteiskunnallisesti merkittävä juttu. Televisiossa alkoi näkyä aiempaa laajemmalla tarjonnalla elokuvia, Temonen sanoo.

– Kun kyse oli televisiosta, kukaan ei kysellyt mitään ikärajoja. Eivätkä vanhemmat tienneet, että mitä huoneessani olleesta telkkarista katsoin.

Temonen ei ihaillut lapsuudessaan ja nuoruudessaan Twisted Sisteriä, Kissia ja muita ikonisia kaltaisia musiikkisankareita.

– Siksi olikin erikoista, että päädyin soittamaan ammatikseni musiikkia.

"Ihailin Beverly Hills 90210 -sarjan hahmoja"

Tuukka Temonen muistelee olleensa ala- ja yläasteaikoina keskiverto oppilas. Kaikki muuttui kuitenkin peruskoulun yhdeksännellä luokalla.

– Päästötodistusten keskiarvot vaihtelivat 7,9 ja 8,3 välillä. Mutta yhdeksännellä luokalla iski murrosikä. Aloin etsiä omia tapoja, rajoja, ilmaisua ja olemusta. Keskiarvo tippui 7,3:een. Pääsin sillä lukioon, joka meni samaan malliin. Olin kuitenkin hyvää pataa opettajien kanssa ja he ymmärsivät potentiaalin, jota en lukiossa lunastanut, Temonen kertoo.

– Siihen aikaan televisiosta tuli Beverly Hills 90210 -sarja. Jotenkin ihailin sarjan hahmoja. Suosikkini oli tietenkin Luke Perryn esittämä Dylan. Siitä toisesta porukasta lempihahmoni oli Shannen Dohertyn näyttelemä Brenda.

Temonen kertoo halunneensa tuohon aikaan kovasti, että koulunkäynti olisi samanlaista kuin Beverly Hills 90210 -sarjassa.

– No eihän se sellaista ollut, sillä sarja oli käsikirjoitettua koulunkäyntiä, jota kolmekymppiset näyttelijät esittivät. Enhän minä voinut sitä ymmärtää, mies naurahtaa.

– Elin silti sillä tavalla. Minä jäin hengailemaan lukion käytäville, kun muut menivät oppitunneille. Aina siellä oli joku hyppytunnilla oleva kaveri, jonka kanssa käytiin kahvilla, harrastettiin kaikkea muuta ja tietenkin juhlittiin. Elettiin hyvin vapaa nuoruus. Enkä päässyt lukiota loppuun asti.

Katso alla Tuukka Temosen haastattelu MTV Uutisissa elokuussa 2016.

8:19

1990-luvun alussa Temosen vanhemmat elivät vaikeaa ajanjaksoa.

– He eivät olleet hirveästi läsnä. Eiväthän he tietenkään tykänneet siitä, että jätin lukion kesken. He kokivat epäonnistuneensa, enkä millään tapaa helpottanut sitä, Temonen sanoo.

– Se on muokannut ihmistä ja vaikuttanut totta kai paljon siihen, että tuntee itsensä vajavaiseksi. Se on jäänyt sieltä. Parikymmentä kaveriani kävivät sen koulun loppuun, minä en. Muut ovat saaneet hienot urat ja arvostusta. Olen minäkin sitä sittemmin saanut, mutta se ei tunnu oikealta. Se on tullut kuitenkin vähän tsägällä.

Temonen tarkoittaa sitä, että hän päätyi Apulantaan soittamaan bassoa, kun yhtyeen edellinen basisti, yhdysvaltalainen vaihto-oppilas Amanda Gaynor palasi Yhdysvaltoihin.

– Sehän oli ihan hirveä bändi silloin nuoruudessa! Emme me toki sitä itse niin ajatelleet. Jos muistelee niitä silloisia kappaleita, niin on ihme, että yksi niistä (Mitä kuuluu) nousi hitiksi ja josta ihmiset pitivät.

– Mandyn oleminen vaihto-oppilaana meillä, sehän oli osa Beverly Hills 90210 -imitaatiota! Olen ainut lapsi ja sain valovoimaisen amerikkalaisen siskon hetkeksi aikaa.

Tuukka Temonen ei osannut soittaa bassoa, kun hän liittyi yhtyeeseen.

– Siihen paikkaan olisi ollut monia tulijoita, mutta minut pyydettiin yhtyeeseen. Puolitoista vuotta sen jälkeen kaikki muuttui, Tuukka kertoo.

Mitä kuuluu ja Anna mulle piiskaa olivat ensimmäiset isot hitit. Se, miten kaikki muuttui, oli meille tosi ihmeellistä. Pääsimme keikkailemaan kauemmas kuin Lahteen.

"Olemme heittäneet telkkareita hotellihuoneen ikkunasta ulos"

Musiikki täytti Temosen elämän 1990-luvun loppupuolella täysin.

– Esiinnyimme keikoilla, televisiossa ja esiintymisten välissä olimme studiossa. Pää kesti äkkisuosion yllättävän hyvin. En muista sanoneeni kenellekään, että "etkö tiedä kuka minä olen". Teimme kaiken itse ja myös maksoimme kaiken itse. Hoidimme itse sen bisneksen aina. Se on rajoittanut pahimpia ylilyöntejä, Temonen kertoo.

MIKÄ APULANTA?

 • Toni Wirtanen ja Antti Lautala perustivat Apulannan vuonna 1991. Saman vuoden aikana rumpali Sipe Santapukki liittyi bändiin.
 • Yhtye ei löytänyt sopivaa basistia, kunnes Heinolassa vaihto-oppilaana oleva Amanda "Mandy" Gaynor liittyi yhtyeeseen vuoden 1992 lopulla.
 • Kesällä 1993 Mandy lähti kotiinsa Yhdysvaltoihin ja uudeksi basistiksi kiinnitettiin Mandyn isäntäperheen poika, Tuukka Temonen.
 • Elokuussa 1993 Apulanta julkaisi Mikä ihmeen Apulanta? -debyytti-ep:nsä.
 • Kesän 1994 lopulla Antti Lautala erosi yhtyeestä ja Apulanta jatkoi tutuimmassa muodossaan: kolmejäsenisenä.
 • Apulanta julkaisi debyyttilevynsä Attack of the A.L. People tammikuussa 1995. Yhtye on julkaissut urallaan kaikkiaan 12 studioalbumia.
 • Tuukka Temonen erosi Apulannasta vuonna 2004. Hänen jälkeensä basistin paikalla on nähty vuosina 2005–2014 Sami Lehtinen sekä nykyinen basisti Ville Mäkinen.
 • Viimeinen julkaisu, jolla Temosen soittoa kuullaan, on vuonna 2004 julkaistu Pudota-ep.
 • Temonen on ohjannut yli 20 musiikkivideota Apulannalle.

– Olemme heittäneet telkkarin hotellihuoneen ikkunasta ulos, mutta ostimme sen telkkarin kirpputorilta! Varmasti olemme sanoneet, että heitimme hotellihuoneen ikkunasta television ulos. Mutta eihän kukaan oikeasti heittele hotellihuoneen telkkareita ikkunasta, se on idioottimaista.

Vuosi 1995 oli Temoselle käännekohta.

– Silloin starttasi MTV3:lla Jyrki. Se pakotti tavallaan luomaan itselleen uuden toimialan. Jos miettii vaikkapa AJ Annilaa (Ikitie-elokuvasta parhaan ohjauksen Jussin voittanut ohjaaja) ja Teemu Nikkiä (3 Simoa- ja Armomurhaaja-elokuvien ohjaaja), olemme aloittaneet hommat samalla aikakaudella. Teimme kaikki musiikkivideoita, Temonen toteaa.

– Olen sittemmin ohjannut reilut sata musiikkivideota. Teen niitä edelleen, samalla tyylillä kuin ennenkin, omakustanteena. En tee niitä pääsääntöisesti kuitenkaan. Niihin löytyy uusiakin tekijöitä.

Temonen sanoo olevansa erityisen ylpeä Apulannalle ohjaamistaan Käännä se pois- ja Odotus-musiikkivideoista, mutta myös vuonna 2001 Jonna Tervomaalle tekemästään Kupla-videosta.

– Siinä videossa näytteli myös (pääosaa Temosen tulevassa Valmentaja-elokuvassa näyttelevä) Mikko Nousiainen. Ympyrä tavallaan siis sulkeutuu.

Tuukka kertoo, että sekä hänellä itsellään, Toni Wirtasella ja Sipe Santapukilla tuli Apulannan menestysvuosien aikana useampaan kertaan olo, että bassonsoitto alkaisi riittää.

– Minun mieltymykseni ovat kuvan puolella. Halu kehittyä soittajana oli aika olematonta. Tiedän rajallisuuteni siinä, enkä halua olla hyvä soittaja. Halusin olla hyvä Apulannassa. Se riitti minulle, Temonen kiteyttää.

Tuukka Temonen oli siis yli kymmenen vuotta mukana yhtyeessä, joka oli valtavan suosittu.

– Tykkäsin kaikesta, mikä liittyi bändin imagon ja brändin luomiseen. Opin siinä paljon. Oppi-isäni oli Levy-yhtiö -nimistä levy-yhtiötä johtanut (ja Tehosekoitin-yhtyeessä vuosina 1992–2001 kitaraa soittanut) Ari ”Arska” Tiainen. Teen edelleen viihdemarkkinointia hänen metodeillaan ja tavoillaan.

Temonen mainitsee esimerkkinä mainoksen, jonka hän takavuosina teki Apulannan ja Tehosekoittimen Provinssirock-esiintymisestä.

– Se oli sellaista poikamaista hassuttelua. Siinä todettiin, että "Waldo ja XL5 ovat "runkareita", terveisin Apis ja Tehis". XL5:n tyypit olivat tuttuja ja Waldoakin tuli nähtyä usein. Se oli meistä hauska läppä, jonka he osasivat ottaa hauskana läppänä ja johon he pääsivät tekemään oman vastavetonsa, Temonen nauraa.

– Esikuva siinä on tietysti ollut Blurin ja Oasiksen välinen kamppailu, joka on ollut ihan parasta viihdettä! Sitä aikaa kaipaan. Musiikki ja elokuvat, eivät ne ole niin vakavia asioita. Minun mielestäni tekijöiden pitää tarjota viihdettä niiden ympärille. Muodossa jos toisessa. Se on hauskaa ja leikkisää eikä sitä saa ottaa kauhean tosissaan.

Vuonna 2004 Tuukka Temonen päätti, että hän lähtee Apulannasta. Tuolloin hän ohjasi Diili-ohjelmaa televisioon.

– Meillä oli sovittu puolen vuoden keikkatauko, johon olin sopinut Diili-homman. Tauon aikana Tonille tuli kuitenkin fiilis, että hän haluaa mennä studioon ja minä en taas pystynyt repeämään siihen.

Temonen kertoo myös lähteneensä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta Apulannan keikoilta aina kotiin yöksi vuodesta 1998 lähtien. Häntä ei kiinnostanut niin sanottu rock-elämä.

– Se oli pitkään jatkunut juova. Emme kuitenkaan ikinä riidelleet. Mökötimme emmekä kommunikoineet. Ei tarvinnut. Kaikki ymmärsivät, että keikkojen soittaminen oli meidän työtä. Jos ne saatiin hoidettua, kaikki ymmärsivät, että muun ajan voi olla puhumatta eikä mihinkään tarvitse puuttua.

– Sama se on teillä täällä MTV:lläkin: eivät kaikki tule toistensa kanssa toimeen. Mutta jos kaikki menee hyvin, ei kenenkään tarvitse puuttua mihinkään, Temonen sanoo.

Tuukka Temonen asui vuonna 2004 Vantaan Korsossa.

– Toni tuli meille kylään. Siinä syötiin ja juteltiin toisesta maailmansodasta. Tiesimme molemmat tahoillamme, että se oli viimeinen kerta, kun tapaamme yhteisten asioiden merkeissä. Kysyin lopuksi, että pitäisikö meidän puhua aiheesta. Toni vastasi, että kai meidän pitäisi, Temonen muistelee niin sanottua erotilannetta.

– Toni totesi, että olikohan se nyt sitten tässä. Minä vastasin, että kyllä se taisi olla. Sitten halasimme. Se loppui siihen. Yhteisymmärryksessä. Jälkeenpäinhän Toni on sanonut, että se otti tosi koville. Hän ajatteli, että koko Apulanta loppuu, että siitä on vaikea toipua. Mutta mitä vielä. Se on Tonin bändi ja Tonin musiikkia. Kun hän siitä alkujärkytyksestä selvisi, kaikki meni hyvin.

Onko Temonen katunut Apulannasta lähtemistä?

– En. Mutta kaipaan kyllä kesäfestareilla soittamista. Ne ovat tosi hienoja keikkoja soittaa. Siellä saattaa olla 10 000 ihmistä kentällä tanssimassa ja diggailemassa. Se on tosi kivaa, Temonen toteaa.

– Se teki itselle myös tosi hyvää mennä tuhansien ihmisten eteen heilumaan jonkun hassun puupalan (basson) kanssa ja näyttämään tosi typerältä. Se on ollut itselle tosi hyväksi.

Vuonna 2015 Tuukka Temonen oli ehdolla Suuren Journalistipalkinnon saajaksi. Katso video alla.


Tuukka Temonen soitti Apulannassa satoja keikkoja isojen yleisöjen edessä. Silti mies sanoo olevansa ujo ja arka.

– Olen niissä tilanteissa ujo, joissa pitää tuoda itseä esille, olla itsevarma ja sanoa jotain tärkeää tai merkittävää. Yksi suurimmista virheistäni oli lähteä mukaan kunnallispolitiikkaan. Joka kerta minua ahdisti puhua siellä, Temonen muistelee.

– Olen kuitenkin aika rohkea. Ja tiedän, että silloin kun pitää seistä barrikadeilla eikä sitä tee, on pelkuri. Haluan aina seisoa silloin niillä barrikadeilla, kun pitää. Ne tilanteet voivat olla mitä sattuu. Se on silti ihan hirveää.

Apulannan keikoilla Temonen nähtiin välillä erikoisissa esiintymisasuissa: esimerkiksi kokovartalohaalareissa.

– Ne olivat ikään kuin roolivaatteet. Olin kuin näyttelijä, en halunnut olla omana itsenäni lavalla. Se on sanottava, että olin hyvä näyttelemään basistia! Jussin arvoinen suoritus.

Tuukka Temonen on edelleen paljon tekemisissä Wirtasen ja Santapukin kanssa.

– Tuen ja autan heitä aina, jos he sitä tarvitsevat. Mutta eivät he sitä juurikaan enää kaipaa. Heillä menee hyvin, Temonen sanoo.

Hän kertoo, että miesten vaimot ovat keskenään hyvin sosiaalisia ja verkostuneita.

Kauppiin (Minna, Sipe Santapukin vaimo) ja Santapukkiin saa vähemmän yhteyttä, mutta Jannikan (Jannika B, Toni Wirtasen vaimo) ja Olgan välillä on hyvin aktiivinen yhteys, toteaa Temonen.

– Siinä samalla me isännätkin sitten päädymme usein samaan huoneeseen.

---

Toinen osa Tuukka Temosen erikoishaastattelusta julkaistaan Maikkarin netissä huomenna sunnuntaina 24. kesäkuuta 2018.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja