Erikoisartikkeli: Mitä kieltä viikingit puhuivat – ja pystyykö nykyihminen ymmärtämään sitä?

Kuinka paljon skandinaaviset kielet ovat muuttuneet viikinkiajoista, ja pystyisikö nykyihminen ymmärtämään viikinkien kieltä?

1100-luvun islantilaisessa Grágás-lakikokoelmassa mainitaan, että kaikki pohjoiset kansat puhuivat samaa kieltä, jota kutsuttiin nimellä donsk tunga. Historioitsijoiden käsityksen mukaan kieli kuitenkin vaihteli maittain. Esimerkiksi tanskalaiset ja ruotsalaiset puhuivat itäistä muinaisnorjaa, ja Norjan viikingit käyttivät läntistä muinaisnorjaa.

Vuoden 1000 tienoilla muinaisnorja oli levinnein eurooppalainen kieli, jota puhuttiin Amerikan Vinlandista Venäjän Volgalle asti. Vähitellen sen merkitys kuitenkin väheni skandinaavien vaikutusvallan heiketessä. Etelästä tulleet kielet vaikuttivat skandinaavisiin kieliin, ja niistä kehittyneillä nykykielillä ei ole paljonkaan tekemistä viikinkikielten kanssa.

Viikinkien kieli muistutti islantia

Vain islannin kieli muistuttaa enää viikinkien kieltä. Saaren syrjäisen sijainnin takia kieli ei ole saanut niin paljon vaikutteita muualta kuin vaikkapa tanska ja ruotsi.

Islantilaiset pystyisivätkin edelleen lukemaan ja ymmärtämään muinaisnorjan kielisiä tekstejä, jotka poikkeavat islannista vain hieman kirjoitusasultaan, sanajärjestykseltään ja sanamerkityksiltään.  

Muita Tieteen Kuvalehden julkaisuja: 

Kolme älykkyyden haittapuolta​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat