Erikoinen tapaus: Mies järjesteli naisen väärin paperein Suomeen, lopulta vain voodoolla uhkailtu nainen sai pienet sakot

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa ratkaistiin viime kuussa epätavallinen tapaus, jossa mies järjesteli naisen väärin paperein Suomeen, mutta hyvien aikeittensa vuoksi häntä ei tuomittu rikoksista. Nainenkin sai lopulta vain sakot puhuttuaan poliisille perättömiä.

Tapaus liittyi naisen tuomiseen Suomeen viime vuoden maaliskuussa. Mies oli järjestänyt nigerialaisnaiselle lentoliput Madridista Tukholmaan, josta he matkustivat laivalla Turkuun. Nainen käytti matkan aikana väärällä nimellä varustettua italialaista muukalaispassia ja oleskelulupakorttia. Esitutkinnassa nainen oli väittänyt, että eräs henkilö oli tuonut hänet Kreikasta Helsinkiin, josta hän oli tullut bussilla Turkuun.

Miestä syytettiin laittoman maahantulon järjestämisestä, naista perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Nainen uhkasi joutua seksityöhön velan vuoksi

Oikeus katsoi, että miehen oli pidettävä varsin todennäköisenä, että nainen oli matkustanut väärennetyin asiakirjoin ja ilman lupia. Teko olisi tästä näkökulmasta rikollinen.

Osapuolet kertoivat, että nigerialaisnainen oli joutunut perheväkivallan uhriksi ja oli vaarassa joutua prostituoiduksi Espanjassa hänelle määrätyn velan vuoksi. Hän myös kertoi tulleensa pelotelluksi voodoolla.

– Johtopäätöksenään käräjäoikeus katsoo, että asiassa on käsillä sellaisia humanitaarisia vaikuttimia sekä ulkomaalaisten turvallisuuteen vaikuttavia oloja, joiden johdosta tekoa on pidettävä kokonaisuutena ottaen hyväksyttävistä syistä tehtynä. Em. perustein syyte hylätään, tuomiossa todetaan.

Perättömistä puheista sakot

Naisen totuudenvastaiset puheet eivät kuitenkaan jääneet tuomitsematta. Hänet määrättiin maksamaan teostaan sakkoja.

– Naisen kertomana on ilmennyt, että hän on tullessaan Suomeen ollut varsin epäluuloinen viranomaisia kohtaan ja hänen Espanjassa asuva ystävättärensä oli neuvonut, että hänen tulee poliisille kertoa tietynlainen tarina saadakseen apua. Näissä olosuhteissa käräjäoikeus katsoo, että [naisen] virheelliseen tarinaan on sellaisia syitä, että sakkorangaistusta on pidettävä oikeudenmukaisena rangaistuksena nyt kyseessä olevasta teosta.

Vuonna 1991 syntynyt nainen tuomittiin 40 päiväsakon sakkorangaistukseen, joka naisen tuloilla tarkoittaa 240 euron seuraamusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja