Euroopan etsityimpiin kuulunut seksuaalirikollinen löytyi pienestä suomalaiskylästä – Suomi ei suostu luovuttamaan Tshekkiin: "Hän on integroitunut Suomeen"

Suomi on päättänyt olla luovuttamatta kansainvälisesti etsintäkuulutettua seksuaalirikoksista tuomittua miestä Tshekkiin. Mies löydettiin Turun seudulta Europolin julkaiseman etsintäkuulutuksen avulla kesällä 2016, mutta syyttäjän vaatimus Tshekkiin luovuttamisesta ei mennyt oikeudessa läpi.

Martin Simunek oli Tshekin kansallisen olympiajoukkueen voimisteluvalmentaja ja huippu-urheilija, joka tuomittiin kahteen alaikäiseen kohdistuneista seksuaalirikoksista viiden vuoden vankeuteen. Toinen uhreista oli miehen oma valmennettava.

Hyväksikäyttö alkoi, kun tyttö oli 11 vuotta ja päättyi tytön ollessa 15.

Alioikeus tuomitsi ensin Simunekin vankilaan 7 vuodeksi. Hän valitti tuomiosta, mutta maan korkein oikeus piti sen voimassa. Tuomio aleni kuitenkin 5 vuoteen.

Tapaus herätti laajaa huomiota paikallisessa mediassa. Simunek ei koskaan saapunut suorittamaan tuomiotaan Tshekissä. Aluksi hänen arveltiin piileskelevän maan rajojen sisäpuolella, mutta pian häntä alettiin etsiä myös ulkomailta.

Hänestä annettiin eurooppalainen pidätysmääräys vuonna 2010.

Näistä rikoksista Simunek tuomittiin

- 11-15-vuotiaan lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja nuorison moraalin turmeleminen vuosina 1999-2003

- 15-vuotiaan seksuaalinen hyväksikäyttö 27.-28.11.2004

Uhreina oli kaksi valmennettavaa. Toinen kertoi useista yhdynnöistä sekä rakkaussuhteesta tekoaikaan noin 40-vuotiaan valmentajansa kanssa. Toisen kohdalla kyse oli koskettelusta, joka keskeytyi uhrin kieltoihin.

Lähde: Tshekin tasavallan tuomio

Elätti itsensä talkootöillä Suomessa

Etsinnät tuottivat tulosta vihdoin vuonna 2016, kun hänen tietonsa julkaistiin Euroopan etsityimpien listalla Europolin nettisivuilla. Hänet löydettiin pienestä kylästä Turun seudulta ja otettiin kiinni 16. kesäkuuta 2016. Asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Pian viranomaisille kävi ilmi, että hän oli saapunut Suomeen jo vuonna 2007. Aluksi hänen oleskelunsa oli oikeuden mukaan saattanut olla ollut piileskelyluonteista, mutta hän oli pian voittanut useiden Turun seudulla sijaitsevan kylän asukkaiden luottamuksen ja elättänyt itsensä talkootöillä.

Kyläläiset antoivat oikeudelle Simunekista tämän kiinni jäämisen jälkeen useita myönteisiä lausuntoja, jotta tämä saisi jäädä Suomeen.

– Martin on erittäin tunnollinen tekijä, ryhtyi hän sitten vaimon kukkalaatikon tekoon taikka kyläyhteisömme tienparannustalkoisiin, eräs kyläläisistä luonnehti.

– I love this country. I want to work and raise my children, Simunek itse perusteli oikeudelle.

Helsingin käräjäoikeus kieltäytyi luovuttamasta Simunekia. Perustelujen mukaan hän on integroitunut yhteiskuntaan. Asiakirjoista selviää, että hän on muun muassa saanut lapsen suomalaisnaisen kanssa ja rakentanut talon.

– Simunekin käyttäytymiseen Suomessa ei liity rikollisuutta. Toki on selvää, että rekisteröimättä jättäytyminen on tosiasiallisesti johtanut siihen, ettei Simunekilla ole ollut vakinaista osoitetta, eikä työansioista ole maksettu veroja, oikeuden päätöksessä mainitaan.

Henkilökohtaiset olosuhteet painoivat

Lain mukaan EU-maan luovutuspyynnöstä voidaan kieltäytyä harkinnan mukaan, jos luovutettava asuu pysyvästi Suomessa ja pyytää saada suorittaa täällä tuomionsa.

Käräjäoikeuden mukaan rekisteröimätön oleskelu ja työsuhteet viranomaisvalvonnan ulkopuolella eivät olleet Simunekin eduksi. Enemmän painoi kuitenkin asumisaika Suomessa sekä se, että hän on perustanut sinä aikana perheen, pyrkinyt työllistymään sekä verkostoitunut aidosti yhteisöön.

– Simunekin on katsottava sillä tavoin integroituneen yhteiskuntaan, että hänen henkilökohtaisten olosuhteitten vuoksi ja perhe-elämän suojaamiseksi on perusteltua, että hän suorittaa vapausrangaistuksen Suomessa, luovutuksista päättävän Helsingin käräjäoikeuden perusteluissa mainitaan.

Joutuu vankilaan Suomessa

Korkein oikeus ei myöntänyt syyttäjälle päätöksestä valituslupaa kesällä 2016.  Syyttäjän pelkona oli valituslupahakemuksen mukaan, että jatkossa Suomi tulee kieltäytymään kaikista rikollisten luovutuksista, mikäli he ovat onnistuneet pakenemaan Suomeen, tekemään pimeitä töitä ja perustamaan perheen.

– Nyt kyseessä olevassa tapauksessa luovutuspyyntö on tullut Simunekin kotimaasta, josta Simunek on tietoisesti poistunut välttääkseen vakavista rikoksista tuomittua viiden vuoden vankeusrangaistusta, mille seikalle käräjäoikeus ei ole harkinnassaan antanut mitään painoarvoa, syyttäjä perusteli.

Käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan, ja Simunek päästettiin heinäkuussa 2016 vapaaksi odottamaan rangaistuksen täytäntöönpanoa Suomessa.

Vankilaan joutuminen on kuitenkin venynyt edelleen, sillä hän haki tämän jälkeen käräjäoikeudelta rangaistuksensa mukauttamista eli käytännössä lyhentämistä. Simunekin näkemyksen mukaan vastaavista teoista olisi seurannut Suomessa lievempi tuomio ottaen huomioon, ettei häntä ole koskaan aiemmin eikä seksuaalirikostuomion jälkeen tuomittu rikoksista.

Tähän oikeus ei ole kuitenkaan suostunut. Valituslupahakemus hovioikeuden päätöksestä olla myöntämättä jatkokäsittelylupaa odottaa edelleen korkeimman oikeuden ratkaisua.

Uhri odottaa saavansa oikeutta

Simunek on myös pyytänyt tutkimaan Tshekissä annetun korkeimman oikeuden tuomion oikeellisuuden.

Hän on toistuvasti katsonut olevansa syytön ja tulleensa väärin perustein tuomituksi. Suomessa oikeusistuimet eivät ole kuitenkaan missään vaiheessa suostuneet pyyntöön.

Mikäli Korkein oikeus ei myönnä valituslupaa, Simunek joutuu pian Suomessa vankilaan yli kymmenen vuoden pakomatkan jälkeen.

Ensikertalaisena hän istuu viiden vuoden tuomiostaan puolet.

Tshekin poliisin mukaan miehen uhri perheineen odottaa, että tuomittu saataisiin vihdoin vastuuseen teoistaan.

Lue myös:

    Uusimmat