Kommentti: Irakilaisen valekuolemasta alkanut härski EIT-huijaus on Suomen petoshistorian surullinen klassikko

Väärennetyillä irakilaisasiakirjoilla mustattiin Suomen maine, kun irakilainen nainen ja tämän aviomies yrittivät saada naiselle oleskelulupaa Suomeen. Isä valetapettiin ja kotimaisen oikeusjärjestelmän ohella huijattiin myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta. Näin roisiin tapaukseen törmää harvoin, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Petoksia tapahtuu jatkuvasti. On pyramidihuijauksia, valepoliiseja, mikrotukihenkilöitä, nigerialaiskirjeitä, somerakastajia ja vaikka mitä. Nyt tuomiolla ollut EIT-huijauksena tunnettu tapaus oli poikkeuksellisen törkeä.

Kerrataan ensin miten tapahtumat etenivät. 

Irakilaiset isä ja tytär tulivat Suomeen pakolaisaallossa syksyllä 2015 ja hakivat turvapaikkaa kansainvälisen suojelun perusteella. 19-vuotias tytär avioitui lokakuussa 2015 itseään 12 vuotta vanhemman miehen kanssa. Tämä mies oli tullut Suomeen 2012 ja hänellä oli pysyvä oleskelulupa.

Sen paremmin isä kuin tytärkään eivät saaneet turvapaikkaa eikä oleskelulupaa. Syyskuussa 2017 tyttärellä oli kaksi lasta aviomiehensä kanssa.

Maahanmuuttovirasto päätti marraskuussa 2017 käännyttää tyttären ja hänen kaksi lastaan. Muutama päivä päätöksen jälkeen, 29. marraskuuta 2017, isä palasi vapaaehtoisesti Irakiin.

3. joulukuuta 2017 tyttären mies otti yhteyttä perheen tilanteesta aiemmin jutun tehneeseen Ylen toimittajaan ja kertoi naisen isän kuolleen pommi-iskussa. Ylen toimittaja oli yhteydessä myös tyttären asianajajaan.

Vuodenvaihteessa Suomeen saatiin Irakista arabiankieliset asiakirjat, joiden mukaan isä oli tapettu ampumalla Bagdadissa 17.12.2017. Nämä päätyivät hallinto-oikeuteen osaksi käännyttämisestä tehtyä valitusta.

Pakolaisneuvonta puolestaan teki tyttären toimeksiannosta valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen toukokuussa 2018. Syynä oli se, ettei tapettu isä ollut saanut turvapaikkaa. Todellisuudessa isä eli ja asui Irakissa.

Tammikuussa 2019 tytär lapsineen sai oleskeluluvat Suomeen inhimillisistä syistä. Oikeus perusteli päätöstä erityisesti isän kuolemalla.

Marraskuussa 2020 EIT katsoi isän maasta poistamisen olleen ihmisoikeusloukkaus ja määräsi Suomen maksamaan tyttärelle 20 000 euron korvaukset ja 4500 euroa kuluja. EIT uskoi asiakirjoja isän kuolemasta aidoiksi kuten oli tehnyt Helsingin hallinto-oikeuskin.

Korttitalo alkoi kaatua helmikuussa 2020, kun tyttären mies – tuolloin tosin jo entinen – teki rikosilmoituksen siitä, että tytär oli huijannut Suomen valtiota.

Valeita valeiden perään

Tytär myönsi valehdelleensa turvapaikkapuhuttelussa 2015 siitä, että hänen isänsä oli ollut hengenvaarassa tai että hänet itsensä oli yritetty kidnapata. Tytär sanoi puhuttelussa olevansa sunni, vaikka oikeasti oli shiia. Isän mukaan sunnit saisivat helpommin Suomesta turvapaikan. Tyttären mukaan häntä tai hänen isäänsä ei ollut millään tavalla vainottu.

Tyttären ja tämän ex-miehen kertomukset oikeudessa itse huijauksesta olivat ristiriidassa. Todistajiin ja asiakirjoihin perustuen oikeus katsoi sekä tyttären että ex-miehen suunnitelleen tekoa ja toteuttaneen sen. 

Kuviossa olivat mukana myös Irakiin palannut isä ja tämän vaimo, jotka olivat järjestäneet väärennetyt asiakirjat isän kuolemasta. Niistä oli maksettu kaksisataa dollaria kappale. Isä ja vaimo olivat poistaneet Irakissa Facebook-tilinsä paljastumisen estämiseksi.

Oikeus totesi, että motiivina oli paitsi tyttären ja lasten oleskelulupa, myös EIT:stä saatavat korvaukset, joita ei rikosepäilyjen takia kylläkään ole maksettu. Ex-mies sai 1 v 11 kk vankeutta ja tytär 1 v 10 kk. Molemmat tuomiot olivat ehdottomia, mutta heitä ei määrätty saman tien vangittaviksi.

Oikeus katsoi petokset törkeiksi ja teot erittäin moitittaviksi. 

Siinä oikeus oli täysin oikeassa. Tällainen oikeusjärjestelmän hyväksikäyttö on harvinaisen härskiä. 

Mutta omalla tavalla hyvin naiivia on tuomioistuinten luottamus heille näytettyihin asiakirjoihin. Sekä Helsingin hallinto-oikeus että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin luottivat sokeasti asiakirjoihin tarkistamatta niitä.

Irakilaisesta kuolintodistuksesta puuttui kuolinaika ja kaikki isän kuolemaan liittyvät asiakirjat oli päivätty samalle päivälle, mutta nämä seikat eivät herättäneet epäilyksiä.

Mielenkiintoinen kysymys on se, olisiko huijaus onnistunut ilman tyttären ja miehen riitaantumista, mikä johti miehen tekemään ilmiantoon? 

Toivottavasti tapaus vähentää viranomaisten ja muiden sinisilmäisyyttä. Oleskelulupa Suomeen on haluttu asiakirja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja