Pakistanilaismiehen epäillään järjestäneen väärin perustein anottuja viisumeita sekä vääriä Suomen oleskelulupakortteja

Epäiltyjä rikoksia paljastui esitutkinnassa jo viiden vuoden takaa, kerrotaan Länsi-Suomen merivartiostosta.

Suomessa asuvan pakistanilaisen miehen epäillään järjestäneen väärin perustein anottuja viisumeita sekä vääriä Suomen oleskelulupakortteja Pakistanin kansalaisille, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto.

Länsi-Suomen merivartiosto kertoo, että esitutkinnan perusteella miehen epäillään saaneen petosrikoksillaan rikoshyötynä yli 50 000 euroa.

Asian tutkinta alkoi keväällä, kun Pakistanin kansalainen oli yhteydessä Suomen suurlähetystöön Kuala Lumpurissa ja tiedusteli missä hänen oleskelulupansa viipyy.

Hän oli saanut epäillyltä tiedon, että Maahanmuuttovirasto (Migri) laskuttaa luvasta 6 000 euroa. Hän oli lähettänyt rahaa Suomessa asuvalle miehelle, joka oli luvannut auttaa lupajärjestelyissä. Lähetystössä henkilö näytti epäillyltä saamiaan asiakirjoja, joiden perusteella hänelle olisi myönnetty oleskelulupa Suomeen.

Länsi-Suomen merivartioston rikostorjuntayksikkö aloitti asiassa esitutkinnan, jossa paljastui epäiltyjä rikoksia jo viiden vuoden takaa.

Neljä epäiltyä

Tiedotteen mukaan miehen epäillään vuonna 2016 järjestäneen kolmen muun ihmisen kanssa 10–12 ihmiselle väärin perustein viisumit Puolaan uskonnollista tapahtumaa varten. Matkan todellinen tarkoitus oli jäädä Eurooppaan. Seurueesta seitsemän ihmisen kerrotaan hakeneen turvapaikkaa Suomesta.

Miehen epäillään yrittäneen järjestää viisumeita väärin perustein myös vuonna 2019. Kuulusteluiden perusteella kolmen perheen oli tarkoitus saapua Suomeen pysyvästi. Perheiden kerrotaan maksaneen viisumikutsuista epäillylle yhteensä 11 851 euroa.

Viime vuonna miehen epäillään väärennyttäneen 12 pakistanilaiselle Suomen oleskeluluvat ja osalle myös Migrin päätöksen oleskelulupa-asiassa ja perineen väärennetyistä oleskeluluvista noin 6 000 euroa.

Kokonaisuudessa on neljä epäiltyä, joista kolme on tavoitettu esitutkinnan aikana. Pääepäiltynä olevan pakistanilaisen epäillään syyllistyneen muun muassa törkeään laittoman maahantulon järjestämiseen, törkeään petokseen ja törkeään väärennykseen. Asia siirtyy syyteharkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat