Erikoinen tapahtuma on puhuttanut jo 50 vuotta – Elvis Presley meni yllätysvisiitille presidentti Richard Nixonin luo Valkoiseen taloon

9:56
Elviksen ex-vaimo Priscilla Presley vieraili Suomessa kaksi vuotta sitten – näin hän muisteli Huomenta Suomessa musiikkilegendaa

Elvis Presley oli ajautunut riitoihin vaimonsa kanssa ja päätti lähteä omille teilleen. 

Maanantaina (21.12.) tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun edesmennyt laulajalegenda Elvis Presley (1935-1977) tapasi maan silloisen presidentin Richard Nixonin (1913-1994). Tapaamisesta ikimuistoiseksi tekee erityisesti se, kun Presley ei ollut ilmoittanut lainkaan asiasta etukäteen Valkoiseen taloon.

Tapaaminen on kiinnostanut maailmaa jo monta kymmentä vuotta. 

Syy tapaamiseen oli myös erityinen.

Presley halusi mennä pyytämään presidentiltä huumepoliisin merkkiä. Hän oli niiden intohimoinen keräilijä.

Musiikkilegendalla oli kokoelmassaan myös suomalaisia poliisimerkkejä, kun Suosikin legendaarinen päätoimittaja Jyrki Hämäläinen lahjoitti niitä hänelle vuonna 1974.

Salainen matka

Presley oli ajautunut riitoihin muutama päivä ennen tapaamista vaimonsa Priscillan ja isänsä Vernonin kanssa, kun heillä oli erimielisyyksiä joululahjoihin käytetystä rahamäärästä. Riidan seurauksena Presley oli päättänyt lähteä omille teilleen.

Hän päätti lentää Los Angelesiin tapaamaan Paramount Studioilla leikkaajana työskentelevää ystäväänsä Jerry Schillingiä. Hän halusi ystävänsä mukaan Washingtoniin presidenttivierailulle. 

– Oli viikonloppu ja olin nukkumassa, kun puhelin soi. Kello oli aamulla 03.00. Elvis pyysi, että hakisin hänet lentokentältä. Samalla Elvis antoi lentotietoja, asioita mitä hän ei normaalisti hoitanut. Kysyinkin, että kenen kanssa hän matkusti? Elvis sanoi olevansa yksin eikä hän halunnut, että kukaan saisi tietää missä hän oli, Schilling muisteli vuonna 2012 Jari Koskelan toimittamassa The King -lehden haastattelussa.

Avosylin vastaan

Elvis kirjoitti kirjeen presidentille lentomatkalla. Nixon myönsi tapaamisen samana päivänä.

– Kirjeessä oli paljonkin asioita, joita olisin voinut muuttaa, mutta tajusin, että kyseessä oli todellinen amerikkalainen tarina. Köyhä poika Memphisistä, joka on pärjännyt elämässään, kirjoittaa sydämestään presidentille, Schilling on muistellut. 

Aikaisin aamulla Valkoisen talon edustalle oli ajanut auto. Turvamiehet eivät tunnistaneet kuskia ja ihmettelivät, kun heille ojennettiin kirje. Ääni muuttui kellossa, kun kirjeen kirjoittajaksi paljastui yksi maailman yksi kuuluisimmista laulajista, Elvis Presley.

Turvallisuuden vuoksi ainoastaan Presley pääsi tapamaan häntä. Mukana Presleyn ja Schillingin lisäksi oli Sonny West. 

Hetkeä myöhemmin soi kuitenkin puhelin.

–  Meille sanottiin, että presidentti haluaisi tavata myös herra Presleyn ystävät. Valkoisen talon työntekijä oli hämmästynyt. Milloinkaan aiemmin ei moista ollut tapahtunut. Kävellessämme ovaalihuoneeseen oven avasi kukapas muu kuin Elvis – hän oli kuin kotonaan, Schilling on kertonut. 

Presidentin ja musiikkilegendan kohtaaminen ikuistettiin myös kuvaksi.

Kuvan oton yhteydessä presidentti Nixon oli ihaillut Presleyn asua ja vyötä, johon Elvis oli todennut "Sinulla on oma show’si ja minulla omani.”

Tapaamisessa otettu yhteiskuva on Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen jälkeen USA:n kansallisen arkiston eniten kysytyin dokumentti.

Merikeskus Vellamon Ruumassa Kotkassa meneillään olevassa ”Elvis Presley – Mies ja myytti” –näyttelyssä on nähtävillä valokuvia tapaamisesta sekä kopio Elviksen Nixonille kirjoittamasta kirjeestä.

Tapahtumasaaga ikuistettiin vuonna 2016 myös valkokankaalle. Elokuvan nimeksi tuli mikäpäs muukaan kuin Elvis & Nixon

LÄHDE: Elvis Presley Finland - King Elvis Association / Mediatiedote

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja