Mainos

Erikoinen kiista: Venäjä ja Ukraina väittelevät nyt jopa palautettujen sota-alusten kadonneista vessanpöntöistä – Zelensky: "Aiomme varmasti olla yhteydessä"

0:20

Venäjä palautti maanantaina Ukrainalle kolme hallussaan ollutta Ukrainan laivaston alusta. Venäjä oli ottanut kaksi partiovenettä ja yhden hinaajan kiinni vuosi sitten Kertsinsalmessa.

Ukrainan laivaston edustajat tarkastivat palautettujen alusten kunnon, eivätkä he BBC:n mukaan olleet täysin tyytyväisiä näkemäänsä. Aluksista oli heidän mukaansa poistettu aseistusta, mutta myös arkisempia esineitä.

– Venäläiset olivat poistaneet valaisimia, pistorasioita ja jopa vessanpönttöjä, sanoi Ukrainan laivaston komentaja Ihor Voronchenko.

Myös presidentti Volodymyr Zelensky kävi tarkastamassa alukset torstaina Ochakivin satamassa lähellä Odessaa. Uutistoimisto Tassin mukaan presidentti kertoi myöhemmin medialle, että osa varustuksesta oli kateissa.

– Osa aseistuksesta puuttuu ja aiomme tutkia asian. Aiomme varmasti olla yhteydessä venäläisiin, jotta he palauttaisivat kaiken laivassa olleen, Zelensky totesi.

Välikohtaus vuosi sitten Kertshinsalmessa

BBC:n mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kuittasi asian sanomalla, että laivojen kunnosta ei valitettu luovutuksen yhteydessä ja että ukrainalaiset vahvistivat allekirjoituksellaan vastaanottaneensa laivat. Jos siirron aikana tapahtui jotain alusten varusteille, se on FSB:n mukaan ukrainalaisten ongelma.

Ukrainan ja Venäjän välinen yhteenotto tapahtui noin vuosi sitten Kertshinsalmessa. Se on Mustanmeren ja Asovanmeren välissä kulkeva kapea vesiväylä, joka erottaa Krimin niemimaan Venäjästä. Venäjän mukaan alukset liikkuivat sen aluevesillä, ja välikohtauksessa myös loukkaantui ukrainalaisia merimiehiä.

Aluksilla olleet 24 ukrainalaista sotilasta otettiin vangeiksi, ja heidät palautettiin takaisin osana vankienvaihtoa aiemmin tänä syksynä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja