Mainos

Erikoinen havainto ikivanhoista luolamaalauksista: Olivatko tekijät silponeet sormiaan? "Se olisi kyllä typerää"

Espanjasta ja Ranskasta löydetyistä 27 000 vuotta vanhoista luolamaalauksista on löytynyt erikoisia piirteitä, jotka hämmästyttävät tutkijoita.

Luolamaalausten tekijät ikuistivat kallioon käsiensä ääriviivoja puhaltamalla väriainetta kalliota vasten painetun käden päälle. Osa kuvista on tehty puolestaan painamalla maaliin kastettu käsi kallioon. Nämä käsien jäljet ovat säilyneet näihin päiviin asti. Erikoista on, että joissakin maalauksissa tekijöiden sormet näyttävät aivan siltä, että niitä olisi leikelty irti. Osa sormista näyttää nimittäin normaalia lyhyemmiltä. Asiasta uutisoi Live Science sivuillaan.

Arkeologit alkoivat tutkia mahdollisuutta, että muinaiset ihmiset olisivat tehneet sormien tahallisia amputaatiota. Tutkijat yllättyivät havaitessaan, että esimerkkejä sormien amputaatiosta löytyi peräti 121 eri kulttuurista. Tutkijoiden mukaan yleisin syy amputaatiolle on ollut uhraus tai suremisen osoitus.

Moni tutkija kuitenkin epäilee väitteitä siitä, että luolamaalausten tekijät olisvat oikeasti amputoineet sormiaan.

Epäilijöiden mukaan olisi ensinnäkin äärimmäisen typerää amputoida käsistään useita sormia. He huomauttavat, että maalauksissa näkyvät lyhyet sormet olisi saatu helposti aikaiseksi yksinkertaisesti sormia koukistamalla – ei suinkaan katkomalla.

Video: Ihmisen historiaan kätkeytyy paljon mielenkiintoisia piirteitä. Tutkijat ovat selvittäneet, että 10 000 vuotta sitten britit olivat tummaihoisia.

2:25

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja