Saudi-Arabiasta löydettyjen kallioveistosten ikä arvioitiin aluksi täysin mönkään: Stonehenge on tuoretta tuotantoa tähän verrattuna

Saudi-Arabian pohjoisosassa tehtiin vuonna 2018 mielenkiintoinen löytö. Kallioissa havaittiin eroosion kuluttamia vanhoja kaiverrettuja veistoksia, jotka esittävät kameleita.

Luonnollista kokoa olevat veistokset arvioitiin alkuun noin 2000 vuotta vanhoiksi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan alkuperäinen arvio meni kuitenkin pahasti päin mäntyä. Smithsonian Magazine kirjoittaa, että uuden tutkimuksen mukaan kameliveistokset ovat nimittäin jopa 8000 vuotta vanhoja.

Kaiverruksia tutkittiin mm. ajoittamalla veistoksia kemiallisen analyysin avulla ja tutkimalla työkalujen jättämiä jälkiä paikalla. Myös radiohiiliajoitus ja kulumajäljet vahvistavat tulosta erittäin vanhasta alkuperästä. Tutkijat uskovat, että veistokset ovat olleet aikoinaan ”tajunnan räjäyttävä” näky. Veistokset oli kaiverrettu kalliossa oleviin ulokkeisiin.

Veistoksissa näkyvistä kulumisen jäljistä tutkijat päättelivät, että niitä on aikojen saatossa myös muokkailtu uudelleen.

Egyptin Gizan pyramidit ovat noin 4500 vuotta vanhoja ja Britanniassa sijaitseva Stonehengen kivikehä rakennettiin noin 5000 vuotta sitten. Ne ovat täten varsin uutta tuotantoa kameliveistoksiin verrattuna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja