Mainos

Erdogan syyttää Gülenin kannattajia Venäjän suurlähettilään surmasta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan syytti keskiviikkona Yhdysvalloissa maanpaossa elävän muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin kannattajia Venäjän suurlähettilään surmasta.  

Turkissa on tehty heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen tehoiskuja Gülenin kannattajia vastaan. Erdoganin mielestä Venäjän Turkin-lähettilään Andrei Karlovin salamurha osoittaa, että gülenistejä on yhä turvallisuusjoukoissa.  

– Sanon tämän hyvin selvästi. Tämä likainen organisaatio on edelleen sisällä armeijassa ja poliisissa. Me tietenkin jatkamme puhdistuksia, Erdogan sanoi.  

Sen sijaan Venäjä antoi aiemmin ymmärtää, ettei ole syytä kiirehtiä syyllisten julistamista.  

– Kuten presidenttimme sanoi, tässä tapauksessa ei kannata hätiköidä johtopäätöksiä ennen kuin tutkinta on selvittänyt, kuka murhan takana oli, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.  

Venäjä on lähettänyt Turkkiin 18-henkisen rikostutkijoiden joukon.

Ampuja turvasi Erdogania tapahtumissa  

Torstaina suurlähettilään hautajaisiin osallistuu myös presidentti Vladimir Putin. Tämän takia Putin päätti siirtää vuosittaisen suuren tiedotustilaisuutensa torstaista perjantaille.  

Turkkilainen poliisi Mevlüt Mert Altintas ampui Karlovin maanantai-iltana valokuvanäyttelyssä Ankarassa. Sekä Putin että Erdogan ovat kertoneet pitävänsä murhaa provokaationa, jonka tarkoituksena on pilata maiden suhteiden normalisoituminen.  

Lähettilään ampunut 22-vuotias Altintas oli työskennellyt Erdoganin turvajoukoissa kahdeksan kertaa heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen, kertoo turkkilainen sanomalehti Hürriyet. 

Altintas työskenteli Ankaran mellakkapoliisissa kahden ja puolen vuoden ajan. Hän oli ollut töissä kahdeksassa tapahtumassa, joihin Erdogan oli osallistunut. Lehden mukaan Altintas oli näissä tapahtumissa osa presidentin toista turvajoukkoa henkilökohtaisten henkivartijoiden jälkeen.  

Turkki on ottanut kiinni toistakymmentä ihmistä epäiltyinä osallisuudesta murhaan. Pidätettyjen joukossa on turkkilaismedian mukaan myös ampujan läheisiä perheenjäseniä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.