Mainos

Erdogan: Valtion rakenteissa oleva "virus" puhdistetaan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että "virus" valtion rakenteissa puhdistetaan.

Turkin presidentti esiintyi itsevarmasti vallankaappausyrityksessä kuolleiden hautajaisissa Istanbulissa sunnuntaina. Hän vakuutti, että "virus" valtion rakenteista puhdistetaan.

Puheessaan hän jälleen kerran syytti kaappausyrityksestä gülenisti-liikettä ja Yhdysvalloissa maanpaossa elävää uskonoppinutta Fethullah Güleniä

– Tässä maassa on lainsäädäntöelin, täytäntöönpanoelin ja oikeuslaitos. He (gülenistit) yrittivät jopa aiheuttaa yhteenoton näiden välille, mutta he epäonnistuivat, Erdogan sanoi valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan.

Hän puuttui myös keskusteluun kuolemanrangaistuksen mahdollisesta palauttamisesta.

– Ihmisten vaatimuksia ei voi jättää huomiotta demokratioissa. Se on ihmisten oikeus. Tätä oikeutta tutkivat perustuslain puitteissa asiaankuuluvat viranomaiset, Erdogan sanoi.

Erdoganin avustajakin pidätetty

Turkissa on tähän mennessä pidätetty noin 6000 ihmistä vallankaappausyrityksen takia, kertoi maan oikeusministeri Bekir Bozdag sunnuntaina. Pidätettyjen joukossa on sotilaiden lisäksi muun muassa tuomareita ja syyttäjiä.

Bozdagin mukaan operaatio jatkuu edelleen ja pidätettyjen määrä nousee vielä. Asiasta kertoi Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu.

Sunnuntaina ilmoitettiin myös presidentti Erdoganin sotilasavustajan pidätyksestä. Hän on toiminut Erdoganin avustajana viime elokuusta.

Pidätettyjä syytetään kuulumisesta "aseelliseen terroristijärjestöön" ja yrityksestä kaataa hallinto väkivalloin.

Erdogan sanoi Istanbulissa, ettei taistelua hänen vihollistaan uskonoppinut Güleniä vastaan hellitetä. Hän syyttää Güleniä "terroristiryhmän" johtamisesta ja vallankaappausyrityksen suunnittelusta.

Hallituksen mukaan perjantai-iltana alkaneen vallankaappausyrityksen aikana kuoli 161 siviiliä ja hallitukselle uskollista sotilasta. Lisäksi surmansa sai armeijan mukaan satakunta kapinallista.

Turkin televisiossa on ollut kuvia kiinni otetuista epäillyistä, jotka on määrätty pidätyksen jälkeen makaamaan kasvot vasten asvalttia.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.