Epätoivotun René Faselin outo asema ihmetyttää MM-kisoissa

Kansainvälistä jääkiekkoliittoa IIHF:ää 27 vuoden ajan johtanut René Fasel olisi kunnianpuheenjohtajana edelleen oikeutettu osallistumaan liiton päättävään kokoukseen, mutta Prahan MM-kisoihin häntä ei ole päästetty paikalle.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Useiden skandaalien ryvettämä Fasel jätti tehtävänsä vuonna 2021, mutta sai palveluksistaan IIHF:ssä kunniapuheenjohtajan tittelin.

Kun IIHF:n kongressi kokoontui Prahassa päättämään muun muassa vuoden 2028 MM-kisojen myöntämisestä Ranskalle, Faselilla oli oikeus osallistua kokoukseen.

– Hän on kunniapuheenjohtaja ja siten hänellä on periaatteessa oikeus osallistua kongressiin, myönsi IIHF:n ruotsalainen hallituksen jäsen Anders Larsson Expressen-lehdelle.

Faselia ei kuitenkaan näkynyt Prahassa. Yhteyksistään Venäjän jääkiekkoliittoon ja hyökkäyssotaa käyvän maan poliittiseen johtoon aina presidentti Vladimir Putiniin asti ulkokehälle kansainvälisessä jääkiekkoliitossa joutunut sveitsiläinen ei ollut tervetullut Tshekkiin.

– Nykyisellä puheenjohtajallamme (Luc Tardif) on oikeus sopia… tiettyjen henkilöiden kanssa, että heidän ei pitäisi olla läsnä, Larsson muotoilee vastauksensa.

– Niin se on tässä tapauksessa ymmärtääkseni. Fasel on voinut osallistua kongressiimme, mutta siinä tapauksessa vain virtuaalisesti.

Expressen on yrittänyt saada useiden päivien ajan muun muassa IIHF:n pääsihteeriltä Matti Nurmiselta haastattelua Faselin erikoiseen asemaan liittyen. Nurminen kuitenkin kommentoi aluksi vastaavansa kysymyksiin vain sähköpostitse. Seuraavaksi Nurminen ohjasi kysymykset IIHF:n viestintäosastolle, josta tiedusteluihin ei ole reagoitu.

Lue myös:

    Uusimmat