Epätieteellinen seura kuittaa säätieteilijöille: "Eihän Jaakko voi Saimin päivänä kiveä heittää – sitä olisi vaikea selittää"

Jaakko heitti jälleen kylmän kiven veteen 1:59

Epätieteellisen seuran puheenjohtaja Jaakko Koskinen pitää täysin mahdottomana ajatusta siitä, että kylmän kiven heittoa siirrettäisiin Jaakon päivästä 25. heinäkuuta Saimin päivään 5. elokuuta.

– On totta, että ennen vuotta 1753 Jaakon päivää vietettiin vasta 5. elokuutta, mutta pidän täysin mahdottomana ajatusta, että kylmä kivi heitettäisiin Saimin päivänä. On täysin mahdotonta, että Jaakko heittäisi kiven Saimin juhlapäivänä, siitähän Saimi vallan suuttuisi! 

– Kyllä ikiaikainen mekanismi liittyy siihen, että Jaakko heittää kylmän kiven ja juuri Jaakon nimipäivänä. Sehän on ikivanhan kansanperinne, pamauttaa Koskinen.

Forecan mukaan vedet eivät kylmene vielä tämän päivän jälkeen vaan ne lämpenevät lähiviikkoina, sillä helteet ja aurinkoiset päivät ovat tyypillisiä myös elokuussa. 

– Pintavedet eivät tämän vuoksi kylmene elokuun alussakaan, vaikka yöt kylmenevät. Ilmakehä alkaa jäähtyä nyt heinäkuun lopussa, mutta järvien pintavesien paksu lämmin vesikerros jäähtyy hitaammin kuin ilma, lupailee Forecan meteorologi Riikka Lahtinen.

Kaikkien aikojen pienin ja painavin kivi

Koskinen paljastaa tämän vuotisen kylmän kiven alkuperän.

– Ilmakehässä kuului kamala pamaus, jonka seurauksena avaruudesta putosi magneettinen kivi Tammisaaren lähistölle Jussarön saarelle vanhaan malmikaivokseen. Kylmä kivi teki ilmakehässä u-käännöksen ja putosi kaivokseen. Nyt löydetty kylmä kivi on kaikkien aikojen pienin ja painavin.

– Kiveen kätkeytyy salaperäinen musta reikä ja -aurinko. Meidän pelkonamme oli, että valot menisivät hetkeksi pimeäksi, kun kivi tänä vuonna lasketaan tätä varten valmistetulla pudotuslaitteella Helsingin kauppatorin Kolera-altaaseen. Painon vuoksi sitä ei heitetä. Onneksi pimeää hetkeä ei tullut, helpottunut Koskinen velmuilee.

Laskelmat menivät pieleen tänäkin vuonna

Koskisen mukaan epätieteellisen seuran laskelmat pimeästä hetkestä menivät pieleen.

– Mutta me teemme muutenkin kaikkea tarpeetonta ja hyödytöntä. Kun laskimme kylmää kiveä noin metrin verran seuran jäsenen Caj Munckin tekemällä laitteella, se höyrysi.

– Olimme tutkineet kiven etukäteen geigermittarilla eikä siinä ollut säteilyä. Kivi oli voimakkaasti mangeettinen, joten nyt tapahtumaa seuranneiden parin sadan ihmisen kellot jätättävät – ja tämähän ei ole leikkiä vaan totta, naurahtaa Koskinen.

Koskisen mukaan kivi nostettiin ylös ja siinä ollut kylmä energia jäi veteen. Tämän vuotinen kivi menee seuran arkistokaappiin muiden kylmien kivien joukkoon.

Lue myös:

    Uusimmat